INTERVJU – Čast mi je predstaviti prof. Harman…

Čast mi je i neizmjerno zadovoljstvo predstaviti vam moju prvu gošću u rubrici Moji intervjui sa stručnjacima. Njezino ime je prof. Jennifer Harman i alfa je i omega među stručnjacima koji se bave otuđenjem djece od roditelja. Sve njezine titule, funkcije i radno iskustvo opisala sam u svome prijašnjem blogu najave ovog intervjua.

Ovdje bih željela naglasiti sam jedno a to je da značaj ovog intervju s prof.Harman, za naše podneblje, u tome što objašnjava pojam otuđenja djece od roditelja sa jednog šireg i višeg  nivoa nego što stručnjaci u Hrvatskoj, pa i u zemljama regije, objašnjavaju.

A to je, da je otuđenje djece ne samo nasilje nad djecom nego je to pravo pravcato obiteljsko nasilje.

Dapače, oblik je intimnog terorizma jednog partnera/roditelja spram drugog partnera/roditelja upotrebom nadmoći. S time da partner terorist koristi sve prisilne kontrole ( nad)moći kao u klasičnom partnerskom obiteljskom nasilju ali u ovoj priči o otuđenju djece  koristi još i nešto drugo – vlastitu djecu kao oružje /kao municiju protiv drugog partnera/roditelja.

Za hrvatsku javnost je izuzetno bitno shvatiti da postoji nešto što se zove intimni partnerski terorizam koji se nalazi u domeni psihološkog nasilja jednog partnera nad drugim partnerom u intimnoj vezi.

Psihološko nasilje nad drugom osobom ulazi na javnu scenu u Hrvatskoj upravo u ovo vrijeme i nema boljeg trenutka za razgovor s prof. Harman nego sada. Iako smo ns dvije pričale o otuđenju djece u ovom našem razgovoru, ja se iskreno nadam da ću s prof. Harman ponovno razgovarati vrlo konkretno o partnerskim odnosima i intimnom terorizmu u njima, nešto za što je prof.Harman veliki stručnjak.

Dajte si vremena i truda poslušati što prof. Harman ima za reći.

Možda u ovom trenutku vi niste u ovom situaciji, i hvala Bogu da niste, no vaše znanje i prepoznavanje problema otuđenja nekom drugome može spasiti život. Da, upravo to. Meni je spasilo život kada sam otkrila kako se zove to što imam u svojoj obitelji, misleći u to vrijeme da se to jedino događa meni. Kada sam otkrila da nisam sama bilo je puno lakše, jer postoji oni koji mogu pomoći. I postoje ljude koji to isto prolaze u svojim životima i kao takvi čine krdo kojem i ja pripadam. Jer iskreno, biti Pale sam na svijetu jedna je od najtežih stvari koji ti se mogu dogoditi.

Sada vas ostavljam da poslušate što prof.Harman ima za podijeliti s nama…Pozdrav. JR

PROF. JENNIFER HARMAN, intervju Otuđenje djece od roditelja oblik je obiteljskog nasilja

prof.Jennifer Harman, publikacije i istraživanja

prof. Jennifer Harman, istraživanja i publikacije 2

N.B.

U ovom trenutku intervju nema hrvatski prijevod jer još nisam pohvatala sve konce kako se radi automatski engleski zapis govora pa onda i kako se radi automatski prijevod na drugi jezik. Kada ovladam time, dobiti ćete prijevod. U slučaju da netko zna i može pomoći, vrlo rado ću pomoć prihvatiti. Lijep pozdrav, JR

 

 

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.