Skip to content
pexels-karolina-grabowska-4226769

Dijagnostika otuđenja djece od roditelja The Five Factor Model

Kako razlikovati otuđenje djece od roditelja općenito i posebno u odnosu na druge oblike obiteljskog konflikta tijekom razvoda ( estrangement, loyalty conflict, etc.)?

Model za dokazivanje postojanja slučaja parental alienation-a / otuđenja djece od roditelja zove se Five Factor Model / Model Pet faktora.

OVO JE NAJVAŽNIJA STRANICA MOJE WEB STANICE!

OVO JE IZRAZITO VAŽNO!

PO OVOME MODELU SVAKI OTUĐENI RODITELJ/ NJEGOV ODVJETNIK DOKAZUJE SUDU DA SE RADI O OTUĐENJU DJETETA!

FIVE FACTOR MODEL

Kratki film The Law Centre-a koji vrlo jasno objašnjava Five Factor Model ( pogledajte ga ! )

Ako postoji dokaz slijedećih pet faktora u obitelji, onda  je najvjerojatnije riječ o otuđenju djece od roditelja a ne o odbacivanju ili konfliktu lojalnosti:

 1. Dijete odbija ili se opire kontaktu s roditeljem iz razloga koji nisu valjani.
 2. Dijete je prije otuđenja imalo pozitivnu povezanost / odnos s roditeljem od kojeg se je otuđilo.
 3. Dijete nema povijest zlostavljanja od roditelja od kojeg se je otuđilo niti je roditeljska skrb tog roditelja bila manjkava.
 4. Dijete preferira jednog roditelja i to onog koji se ponaša na način koji opisan u otuđujućim ponašanjima roditelja otuđitelja / parental alienation behaviours ( tekst dole i link s detaljima ).
 5. Dijete pokazuje sve ili većinu od osam ( 8 ) simptoma otuđenja djece od roditelja.

Da bi dijete bilo otuđeno potrebno je zadovoljiti svih pet faktora ovog modela! 

POVEZNICA – Parental Alienation Europe – ista ova lista  Five FActor Model ali samo na engleskom jeziku, da imate engl.nazive za slučaj da dalje želite pretraživati temu na internetu.

Model za dokazivanje postojanja slučaja parental alienation-a / otuđenja djece od roditelja najbolje  objašnjava dr.William Bernet na slijedećim stranicama  udruge Parental Alienation Europe  ili  na stranici udruge Family Access Fighting for Children’s Rights. Najbolje je da pogledate i kratki video dr. Berneta na tu temu. 

( Zahvalna sam američkoj udruzi Family Access Fighting for Children’s Rights na ovom videu ).

Otuđujuća ponašanja roditelja otuđitelja / Parental Alienation Behaviours ( 17 ): 

Koja su to otuđujuća ponašanja roditelja otuđitelja prema djeci i drugom roditelju?

Najbolje je da proučite članak dr.Amy J.L. Baker koja je i napravila listu od 17 otuđujućih ponašanja / strategija koje roditelj otuđitelj koristi kod otuđenja djece. 

Članak se nalazi na ovom linku .

Ta otuđujuća ponašanja / strategije kojim se roditelj otuđitelj koristi u svom ophođenju s djetetom i drugim roditeljem sastavni su dio Five Factor Modela za dokazivanje postojanja otuđenja. I vrlo, su vrlo bitna stavka na sudu. Obratite pažnju na ovu listu, proučite članak dr.Baker te pročitajte sve knjige na ovu temu otuđujućih ponašanja roditelja otuđitelja / parental alienation behaviours.

Popis otuđujućih ponašanja su:

 1. Ogovaranje / omalovažavanje  drugog roditelja.
 2. Limitiranje djetetovih kontakata s drugim roditeljem.
 3. Ometanje komunikacije između djeteta i drugog roditelja.
 4. Ometanje simbolične komunikacije između djeteta i drugog roditelja ( micanje slika na kojima je drugi roditelj, ne spominjanje drugog roditelja nikad, kao da ne postoji, itd .).
 5. Ne iskazivanje ljubavi i prihvaćanja djeteta kada dijete slučajno iskaže pozitivne osjećaje prema tom drugom roditelju .
 6. Govorenje djetetu da ga drugi roditelj ne voli.
 7. Prisiljavanje djeteta da mora izabrati stranu, kojeg roditelja voli.
 8. Stvaranje dojma da je drugi roditelj opasan ( mentalno – fizički ).
 9. Povjeravanje djetetu informacija o drugom roditelju kako bi ga se sramio.
 10. Prisiljavanje djeteta da odbaci drugog roditelja.
 11. Traženje djeteta da špijunira drugog roditelja.
 12. Tražiti od djeteta da ima tajne pred drugim roditeljem ( npr. kuda idu slijedeći vikend zajedno iako taj drugi roditelj ima pravo znati gdje mu je dijete ).
 13. Traženje od djeteta da svog roditelja zove po prvom imenu a ne mama ili tata.
 14. Traženje od djeteta da svoju maćehu ili očuha zove mama ili tata.
 15. Zadržavanje informacija o djetetu – medicinska dokumentacija, školske svjedodžbe itd.
 16. Mijenjanje prezimena djece kako bi se otklonila povezanost djeteta i tog roditelja.
 17. Potkopavanje autoriteta drugog roditelja u očima djeteta.

POVEZNICA – Parental Alienation Europe – Isti opis otuđujućih ponašanja, samo na engleskom ( čisto da imate točne nazive za potrebu googlanja ).

PAŽNJA!

Za dokaz otuđenja djece od roditelja potrebno je da roditelj otuđitelj izvrši više ovakvih ponašanja s liste, ne mora sve!

Video na temu 17 strategija otuđujućih ponašanja roditelja otuđitelja , the Law Center.

( Zahvalna sam The Law Center što su napravili ove video materijale koji na vrlo jednostavan način prikazuju teme otuđenja djece od roditelja. Stavila sam ove snimke u edukativne svrhe ovdje. )

ODVJETNICI! SUCI!

PAŽNJA!

OVO JE VRLO BITNO!

Ova otuđujuća ponašanja izrazito su bitna. Posebno za odvjetnike i suce. Jer govore i o direktnom ponašanju roditelja otuđitelja na drugog roditelja kao i o njegovom indirektnom ponašanju kroz dijete i njegovom utjecaju na dijete. Svaki roditelj kojem je dijete otuđeno treba voditi dnevnik kojim skuplja dokaze za ovakva ponašanja roditelja otuđitelja, kako bi ih onda mogao prezentirati svom odvjetniku – za dokaz na sudu. 

OTUĐENJE DJECE OD RODITELJA JE KRIMI PRIČA! OVO SU DOKAZI ZA ZLOSTAVLJANJE DJECE, KRŠENJA PRAVA DJECE TE ZLOSTAVLJANJA DRUGOG RODITELJA PREKO TE DJECE!

I za kraj – knjige i materijali za ovu temu:

Knjiga koja pomaže da se shvati dijagnosticiranje otuđenja djece od roditelja kroz Five Factor Model te kako se, kao roditelj kojem su djeca otuđena, pripremiti za suđenje:

Petra Deeter (2021). Diagnosing Parental Alienation: The Five-Factor Model Workbook.
Parents who are targets of parental alienation often struggle to understand what they are dealing with, let alone how to prove their case. This book explains how the Five-Factor Model can be used to diagnose parental alienation and how you should document and keep evidence so that your case is well-structured and thorough. https://parp-dsm.info/

Diagnosing Parental Alienation Five Factor Workbook ebook by Petra Deeter

I za kraj jedna vrlo interesantna knjiga i pitanje: koliko je staro dijagnosticiranje otuđenja djece od roditelja?

Psihijatar J. Louise Despert je skoro trideset godina prije nego što je Richard Gardner skovao termin parental alienation sindrom, ( sredinom 1980-desetih ) – proučavao djecu, razvod i što im jedan takav toksičan proces čini. To što je vidio opisao je u svojoj knjizi Children od Divorce. I to daleke 1953.godine.

Stoga se s pravom pitamo koliko je staro dijagnosticiranje nečega što se danas zove parental alienation / otuđenje djece od roditelja. Pitamo se kada je dakle, bilo prvo profesionalno i stručno detektirano da se u nekim razlazima / razvodima događaju određeni obrasci ponašanja roditelja otuđitelja? Koji onda imaju teške posljedice za otuđenu djecu i roditelja od kojeg se dijete otuđuje? Očigledno već tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. 

J. Louise Despert (1953). Children of Divorce.

( Desperate, a child psychiatrist, described the phenomenon of parental alienation more than 30 years before Richard Gardner introduced the term “parental alienation syndrome.” https://parp-dsm.info/

TESTOVI ZA DETEKTIRANJE OTUĐENJA DJECE OD RODITELJA

Osim Five Factor Model postoje i testovi kojim se detektira otuđenje kod djece.

Jedan od njih je i the Parental Acceptance–Rejection Questionnaire:

Ronald P. Rohner and Abdul Khaleque (Eds.) (2005). Handbook for the Study of Parental Acceptance and Rejection.

This book explained a psychological test, the Parental Acceptance–Rejection Questionnaire, which has been 99% accurate in distinguishing severely alienated children from nonalienated children. ( www.parp-dsm.info, str. 10. )

 

 

 

Photo: pexels-karolina-grabowska-4226769-scaled.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend