Skip to content
awareness-4264012_1280

Što je misija moga bloga? Stručnim znanjem i dobrom praksom spasiti otuđenu djecu i roditelje.

Kada sam konačno odlučila otvoriti ovu stranicu i pisati blog, znala sam da je to jednostavno nešto što moram. Nešto što je očigledno čekalo sve ove godine da iz mene izađe. Ne iz osvetoljubivosti prema svim nedaćama koje sam srela na ovom svom putu ( i još ih uvijek srećem ). Nego iz moje najdublje potrebe da nešto učinim za svoju djecu. I posljedično, za svu drugu djecu u ovoj situaciji otuđenja. Jednako kao i za sve roditelje koji su u istoj ovoj priči, isto kao i ja. Na koncu konca i ja sam nekad bila dijete. Koje je sve ovo prolazilo jednako kao i moja djeca danas.

SHVATI bit…

Jako je teško shvatiti otuđenje. Jer se dešava iza zatvorenih vrata. Jer nema jasnih ožiljaka niti modrica. Jer nema nikakvih fizičkih dokaza. A mi smo tako navikli jedino mjeriti i uvažavati ako su nam pet osjetila uključena. Da bi shvatili otuđenje moramo shvatiti pojam „Nadmoć“, „Osveta“, „Bol“ i „Nikad kraja“. A mnogi to mogu shvatiti jedino kad  to osjete na vlastitoj koži.
Ja pričam svoju priču ovdje. No pričam i priče milijuna drugih. I osjećam svako slovo njihovog otuđenja. Prepoznajem tu djecu. Prepoznajem te roditelje. Njihova bol je i moja bol. Isto smo.

” Parental alienation is  not mental condition but defense mechanism to cope.” Nick Woodall, EAPAP 2020 Zagreb conference

PRIHVATI da je to tako…

Ako nemaš tu bol, sretan si. Hvala Nebu da si barem Ti dobro. No prihvati moju. S dužnim poštovanjem. I tihu bol moje djece. Jer ju u ovim okolnostima otuđenja ne smiju iskazati javno. Prihvati da je to tako. I ja to često sebi kažem: “U ovom trenutku to je tako”.

Jer tek iz prihvaćanja situacije kreće namjera što i kako dalje. I traži se put. Neprihvaćanje problema tvrdoglavo je stajati i dalje u srži problema i čvrsto držati oči, uši i usta zatvorenim .

POMOZI djetetu, roditeljima, bližnjima…

I kad prihvatiš da je to tako onda ili se makni u stranu i ne smetaj. Jer ne želiš pomoći, ne znaš ili ne možeš.

Ili pomozi.

Pomozi svakome u tome krugu.

Djetetu, bilo kojem od roditelja, njegovim najbližnjima… jer su i oni zahvaćeni.

Djetetu – da ga izvučeš iz kulta ličnosti jednog roditelja.

Zlostavljanom roditelju – da ne potone i nestane…

A roditelju zlostavljaču – da se vrati onom iskonskom u sebi… svome Svjetlu… jer svi smo takvi rođeni…

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend