Skip to content
DSM-HELP endorse the proposal to DSM team (2)

Američki DSM i parental alienation / otuđenje djece od roditelja Potpisivanje potpore uvrštavanju otuđenja djece od roditelja pod punim imenom na listu DSM-a

Let’s make history together!

Upravo sada dešava se povijest. Svi skupa, zagovornici pojma Parental Alienation / otuđenje djece od roditelja,  dajemo potporu svojim potpisom, svojim imenom i prezimenom, da se pojam otuđenje djece od roditelja konačno uvrsti na američku listu DSM – Diagnostic and Statistical Menual for Mental Disorders.

Što je DSM?

Wikipedija bi rekla:

Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje[1] (engl. DSM) priručnik je koji izdaje Američko psihijatrijsko društvo. U njemu se nalaze kategorizirani mentalni poremećaji i kriteriji za uspostavu dijagnoze. Priručnik je u širokoj upotrebi, od klinika i istraživača, do osiguravajućih društva, farmaceuta i dr.“.

Do sada se ovaj pojam otuđenja nije nalazio na toj listi pod izričitom riječi –  „otuđenje djece od roditelja / parental alienation.

No, nalazio se je kao koncept pod čak tri pojma:

  1. Child affected by parental relationship distress
  2. Parental child relational problem
  3. Child psychological abuse

https://www.youtube.com/watch?v=pv4R9XWv1Nk

Dr. William Bernet presents: It’s Time to Make History Together: Parental Alienation Relational Problem and DSM-5-TR.

 

Sada je vrijeme, nakon nekoliko desetljeća progovaranja o ovom obliku obiteljskog nasilja i zlostavljanja djece, nakon nekoliko desetljeća istraživanja pojma  i nakon nekoliko desetljeća pisanja knjiga, blogova, održavanja konferencija, workshopova, webinara itd. – da taj pojam uđe na velika vrata američkog DSM.

Zašto je važno da ovaj pojam bude na listi DSM i što se time dobiva?

Prvo, i najvažnije, da se djeca koja su pogođena takvim psihičkim zlostavljanjem i posljedično određenim mentalnim stanjem djeteta, dijagnosticiraju kao takva – te da dobiju sudsku zaštitu od roditelja koji ih otuđuje, kao i pravilnu terapiju povezivanja natrag sa svojim odbačenim roditeljem.

Ulaskom na listu DSM, parental alienation postaje onda priznato mentalno stanje djeteta koje treba tretirati i koje treba kao takvo prepoznati.

Što znači da svi praktičari koji se ovom temom bave moraju proći obavezan trening i edukaciju za tu temu. Dakle, govorimo o liječnicima, psihijatrima, psiholozima, socijalnim radnicima, odvjetnicima, sucima, policajcima i inima. Svi oni, obavezno, morati će znati što je to otuđenje djece od roditelja. Čime će se povećati prepoznatljivost tog problema kao i sigurnost djece zahvaćene ovom obiteljskom situacijom. Tako da se može što prije dijagnosticirati problem i da se što prije može reagirati sa terapijom za dijete.

“It is our belief that most of these cases of PARP go undetected and untreated simply because this serious mental condition is not well known among psychiatrists, psychologists, social workers, and other mental health professionals and because of the misinformation that has been disseminated about it. In some instances, the process of alienation is even encouraged by naïve and poorly informed therapists and lawyers. This unfortunate state of affairs will continue until PARP is recognized by leading mental health organizations and then filtered down to front-line practitioners. The most direct method for accomplishing that goal is for PARP to be accepted as a relational problem in DSM-5-TR, which
will lead to educational programs for graduate students and trainees, as well as pertinent continuing education for practicing mental health and legal professionals.”

( Proposal for Parental Alienation Relational Problem to be Included in
“Other Conditions That May Be a Focus of Clinical Attention” in DSM-5-TR, str.20/29, www.parp-dsm.info )

Domino efekt

Stavljanjem otuđenja djece na listu DSM neće samo Amerikanci profitirati.

Dogodit će se domino efekt. Gdje će i ostale zemlje svijeta početi slijediti isti primjer. I u svojim nacionalnim klasifikacijama zdravlja / bolesti početi isto tako uvrštavati pojam otuđenja djece pod mentalno stanje /bolest. Pa će valjda na red doći i Hrvatska. I ostale zemlje regije.

Stoga ljudi koji stoje iza ovog prijedloga DSM komisiji za uvrštavanje ovog pojma na listu, dr.William Bernet i dr. Amy J.L.Baker, traže našu podršku potpisivanjem na listu organizacija ili pojedinaca koji podupiru ovu inicijativu.  Od srpnja 2022. do danas, studenog 2022. skupljeno je više od 2.000 potpisa…I užurbano se skuplja dalje, do zadnjeg dana – 18. studenog 2022.

Ja sam svoj potpis stavila.

Svojim potpisom ja stojim uz svoju djecu. Djecu koja su već više od 8 godina od mene otuđena. Uz moje ime, u mojim mislima stoje i njihova imena.

Stoga šaljem svima vama informaciju o ovoj važnoj i prijelomnoj točci u svijetu otuđenja djece od roditelja. Da i vi odlučite što ćete dalje s time – potpisati ili ne…

Jer u svijetu u kojem mi i naša otuđena djeca žive svaka karika se računa.

Ja vjerujem da bez obzira kako izgledam malo i beznačajno kao jedna jedina jedinka u ovome svijetu, u svijetu vjetra promjena zamah krilima samo jednog leptira računa se kao gigantski pokret nevidljivog ali energetskim vezama zamršenog svemira. Samo jedan pomak može učiniti čuda. Jednako kao i pad samo jednog domina. Jer kockica po kockica –i ide lavina…

Sve informacije kao i mjesto za potpisivanje nalaze se na https://parp-dsm.info/

 

Dr.William Bernet govori o prijedlogu da se pojam parental alienation / otuđenje djece od roditelja uvrsti na listu DSM-a.

 

PHOTO: Zahvalna sam Family Access – Fighting for Children’s Rights što su svoj seminar sa dr. Willliam Bernetom stavili besplatno na YouTube listu i time omogućili da se širi znanje kao i informacije o ovoj važnoj temi. Slike, video The Law Center kao i ovaj intervju stavljeni su ovdje u edukativne svrhe. 

Isto tako zahvalna sam odvjetničkoj firmi The Law Center na videu koji kratko objašnjava ovaj prijedlog uvrštavanja otuđenja djece od roditelja na listu DSM-a.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend