Skip to content
steto

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Parental alienation / otuđenje djece od roditelja Dijagnoza “caregiver-child relationship problem”

Da bi nešto bilo dijagnosticirano kao bolest mora biti na popisu bolesti Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO ). Članice WHO onda imaju listu bolesti, opise, simptome itd., itd., na temelju kojih onda mogu dijagnosticirati neku bolest svom stanovništvu, tj. građaninu.

Stručnjaci, praktičari i svi zainteresirani za temu parental alienation-a /otuđenja djece od roditelja godinama se već bore da parental alienation bude službeno proglašen dijagnozom / bolešću djece. Zašto?

Zbog nevjerojatnih psihičkih, psiholoških, emotivnih posljedica na dijete. Jer to ono i jest.

Da li su u tome uspjeli?

Da. Djelomično.

O čemu je zapravo riječ?

Otuđenje djece od roditelja oduvijek je postojao. No, s podizanjem prava djece i njihovom sve boljom zaštitom, otuđenje djece, kao pojam za zaštitu djece, je konačno došao na red.

Pojam parental alienationa postoji već više od tri desetljeća. Drugim riječima svijet zna za njega. Skoro su dva desetljeća od prve parental alienation konferencije.

Zna se koji su simptomi. Zna se koji su učinci takvog psihičkog zlostavljanja na djecu. Zna se koje su posljedice takvog psihičkog utjecaja roditelja na djecu. No pojam za sada još nije uveden pod punim imenom na listu bolesti WHO.

NO ipak nekako postoji na listi WH. Kako? Za objašnjenje je najbolje  pročitati članak prof. William Berneta o tome. Prof.Bernet je Alfa i Omega parental alienationa i čovjek koji se čitav svoj život posvetio zaštiti djece ( https://www.linkedin.com/in/william-bernet-62520b7/,

Dakle, kad u potrazi za dijagnozama na stranici WHO pokušate naći riječi “parental alienation” nećete pronaći pod listom dijagnoza upisane te riječi. Nego kada ukucate “ parental alienation ” kao index za pretragu dijagnoza, taj pojam će vas odvesti do dijagnoze koja se zove  caregiver-child relationship problem (sl.prev.”problem odnosa između dijeteta i onoga tko skrbi za njega” ).

Ili još bolje objašnjenje Nick Woodalla, Family Separation Clinic, London, UK; Most recently, the World Health Organisation (2019) has included the term parental alienation as a search and index term for QE52.1 (Loss of love relationship in childhood: Loss of an emotionally close relationship, such as of a parent, a sibling, a very special friend or a loved pet, by death or permanent departure or rejection) in the latest edition of the International Classification of Diseases ( .https://www.nickwoodall.net/parental-alienation/)

U slijedećih tri godine svaka članica WHO morat će naučiti svoj javni državni sustav, od vrha do dna, da je parental alienation index za pretragu pojma caregiver-child relationship problem. I da je kao tako opisan službeno  ima zdravstvene posljedice na dijete. Pa je parental alienation ne samo u domeni sudstva nego i u domeni zdravstva.

Članak o PA kao indexu za pretragu i dijagnozu

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend