Skip to content
board-3704100_1280

Razine otuđenosti djece Blagi, umjeren, težak i ekstreman slučaj otuđenja djece od roditelja

Računa se da postoje tri + 1 razine otuđenosti djece od roditelja. Osobno, u mojoj priči, moja su djeca teško otuđena od mene. I na treningu za otuđene roditelje kao i na konferenciji o otuđenosti djece u Londonu srela sam samo roditelje koji imaju istu takvu djecu. Mi takvi roditelji smatrali bismo blagodatima ako bi naša djeca bila samo “malo” otuđena.

Iskreno, ne znam koji je točno službeni prijevod za razine otuđenja na hrvatskom jeziku pa ću zadržati i engleski naziv.

Mild cases of parental alienation / Blagi slučaj otuđenja

U blagom otuđenju od roditelja dijete odbija kontakt s roditeljem s kojim ne živi ali uživa u njemu jednom kada je uspostavljen. Dijete se može distancirati od ponižavanja tog drugog roditelja a koje je izjavljeno od strane otuđujućeg roditelja  (zlostavljača). ( Mild cases of PA(S) Darnall [71],)

In mild cases of PA(S) Darnall [71], the child refuses contact with the non-resident parent but enjoys it when contact has been made. The child can still distance himself/herself from the denigrations of that parent made by the alienating parent.

Moderate cases of parental alienation / Umjeren slučaj otuđenja

U drugom stupnju otuđenosti djece, umjerenom, simptomi PA su već značajnije izraženi u kontaktima, kao i kod preuzimanja djece. Dijete će tvrdoglavo odbijati kontakt ali će odgovoriti pozitivno na njega jednom kada je kontakt uspostavljen i kada otuđujući roditelj ( zlostavljač ) nije prisutan. ( Moderate cases of PA(S) Worenklein [72]),

In moderate cases of PA(S) Worenklein [72], the symptoms are strongly manifest, with considerable problems in contact and handing over of the child: the child will stubbornly refuse contact, but respond once contact is made and when the alienating parent is absent.

Severe cases of parental alienation / Težak slučaj otuđenja

U teškom stupnju otuđenosti djece od roditelja dijete će radikalno i bez opravdanog razloga odbijati kontakt s jednim roditeljem ( ocem ili majkom ) s kojim je prije bio toplo povezan jer je u sebe usadio lažni negativan osjećaj za tog roditelja.  Stav odbijanja i razina negativnosti značajno variraju između blagih i umjerenih oblika.

Dijete manifestira ekstremno polarizirani pogled na roditelja ( crno – bijelo ).

U tim slučajevima, obiteljski sud u suradnji sa specijalno treniranim stručnjakom psihologom ili terapeutom bit će konačni autoritet koji može ili prekinut proces otuđenja ( npr. određujući sankcije ili uvjerljivo najaviti mogućnost ili implementaciju prebacivanje skrbništva na drugog roditelja ). Ili ga zacementirati kroz pasivno čekanje : “Ako dijete ne želi, ništa mi ne možemo učiniti.” ( severe cases of PA(S) Warshak [73]),

In severe cases of PA(S) Warshak [73], the child will radically and without objective reasons refuse contact with one parent (father or mother) with whom s/he previously had a loving attachment, because s/he has internalized a false negative image of the parent. The attitude of rejection and level of negativity vary considerably between the mild and moderate forms. The child manifests an extremely polarised view of his/ her parents (black and white). In such a case, the family court in collaboration with a specially trained expert psychologist or therapist will be the final authority who can either interrupt the alienation process (for instance, with sanctions or a believable announcement or possibly implementation of custody transfer) or ensure its permanence (through passive waiting: “: “If the child does not want to, there is nothing we can do.”) [21,38,74].

Extreme cases of parental alienation / Ekstreman slučaj otuđenja

I za kraj ostavila sam najteži oblik otuđenja koji i nije tako rijedak slučaj, barem ne po statistikama.  I s obzirom na svoj ishod često se zanemaruje u stručnoj i inoj literaturi. No stvaran je, dokazljiv i kao takav moguć.

Dakle, radi se o slučaju otuđenja djece od roditelja koji u sebi obuhvaća kraj života kao završetak priče o otuđenju. Dakle  – smrt.

To su slučajevi kada:

Ili roditelj otuđitelj odluči okončati svoj život i / ili život djeteta, da ne dođe u ruke roditelju od kojeg je dijete otuđeno.

Ili kada dijete okonča svoj život jer više ne može podnositi otuđenje. 

Ili kada dijete napadne i okonča život svog roditelja od kojeg je otuđeno.

Ili u slučajevim kada roditelj, kojem je dijete otuđeno, izvrši samoubojstvo.

Prilažem poduži intervju dr. Petre Deeter, dr. William Berneta i dvoje hrabrih roditelja čija su djeca bila otuđena od njih a oni su sada, u ovom intervjuu, progovorili o nasilnoj smrti svoje otuđene djece jer su djeca ubijena od strane roditelja otuđitelja. 

 

Zahvalna sam dr.Petri Deeter koja vodi web stranicu Victim to Hero na ovom njezinom iznimnom doprinosu rasvjetljavanja priče o smrti u otuđenju djece. Zahvalna sam roditeljima koji u ovom intervjuu pričaju svoju izimno tešlu životnu priču.

Zahvalna sam dr.William Bernetu, predsjedniku Parental Alienation Study Group / PASG, svjetske grupe strčnjaka koji se bave temom otuđenja, zato što neumorno radi na edukacije svih nas na temu otuđenja djece od roditelja.

Ako se uzme u obzir da istraživanja pokazuju da oko 30% roditelja kojima je dijete otuđeno ima samoubojstvene misli te da više od 20% od njih to pokuša učiniti, a neki i stvrno uspiju, onda je ta brojka ozbiljna, uzevši u obzir da od otuđenja djece od roditelja pate milijuni roditelja u svijetu.

Jedno istraživanje prije pandemije, govori o tome da je čak 47% roditelja od kojih je dijete otuđeno ( umjeren i teški slučaj otuđenja ) razmišljalo tokom te jedne godine o samoubojstvu.

Interesira me kako izgleda to isto istraživanje sada nakon pandemije, kada ništa više nije isto. 

Toliko o statistici.

I za kraj…

Kad sam bila na treningu i konferenciji o otuđenosti djece u Londonu mi roditelji žučno smo razgovarali o ovoj temi. Zašto?

Jer smo jedino iskusili potpunu / tešku otuđenost naše djece od nas. Jedino to znamo. I kao takvi smo reagirali kada su nas stručnjaci uvjeravali da postoje prethodna dva stupnja otuđenosti. Dok smo mi i dalje tvrdili da su djecu ili otuđena ili nisu.

Osobno vjerujem da vjerojatno negdje na svijetu postoje djeca koja su samo “malo” otuđena. I voljela bih ih čuti. Da nam kažu kako su se uspjela othrvati puno većem zlu otuđenosti. Jer svaka informacija mi je putokaz prema mojoj djeci. Za koju vjerujem da će mi biti vraćena. I dušom i tijelom.

 

Extreme PARP ( str.15 /29) – opis i objašnjenje 

Knjiga tate o smrti svog otuđenog i ubijenog sina od strane njegove mame: For the Love of Eryk: Surviving Divorce, Parental Alienation and Life After by Rob McCall 

Dodajem intervjue koje je dr.Peter Deeter, Victim to Hero, napravila sa ocem Rob McCall o toj tužnoj priči. 

Kratki film na temu razina otuđenja djece od roditelja, materijal napisao PASG, producent videa The Law Center

 

( Kao i uvijek, zahvalna sam The Law Center na njihovim video materijalima. Zahvalna sam PASG grupi što je smislila način kako da prezentira ono što se dešava svima nama roditeljima otuđene djece u realnosti. Hvala im. )

( Video film stavljen je ovdje u edukativne svrhe )

Photo Pixabay board-3704100_1280.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend