Skip to content
pexels-anastasia-9865317

Triangulacija Toksični savez roditelja otuđitelja i djeteta protiv drugog roditelja, od kojeg se dijete otuđuje

U otuđenju djece od roditelja jedna je stvar vidljiva iz aviona – savez jednog roditelja i djeteta protiv drugog roditelja. Dva protiv jednoga. Nimalo ugodna stvar.

Što se tu dešava?

Kada roditelj otuđitelj više ne može doći do drugog roditelja ( bilo fizički, psihički, mentalno ) a želi ga, tada on pozove u pomoć neku treću osobu koja je izvan tog odnosa roditelja – da mu pomogne.  On to prizivanje učini manipulativno i skriveno. Roditelj otuđitelj naprosto unovači nekoga da mu pomogne s maltretiranjem drugog roditelja. Najčešće prizove svoje  dijete i da mu ulogu Trećeg u ovoj toksičnoj igri. I da mu ulogu prenositelje poruka, no još više i negativnih energija prema drugom roditelju. Roditelj otuđitelj koristi svoje dijete kao megafon, da bi tom drugom roditelju rekao ili učinio što želi. Dijete je ništa drugo nego lutka na koncu koja iskazuje ovom drugom roditelju sve što ovaj prvi roditelj zamisli. Dijete je samo “messenger” ali učinkoviti. I kao takav – manipulator roditelja otuđitelja na daljinski upravljač. Djetetova zadaća je ili iz drugog roditelja izvući informaciju ili korist koja treba tom roditelju otuđitelju.

Tužno, zar ne ?

Da li dijete može odbiti tu nezahvalnu ulogu? Ako se je uspjelo mentalno othrvati otuđenju – možda da. Inače, ako je već otuđeno – ne.

Zašto?

Jer mu život ovisi o milosti roditelja otuđitelja. Dijete fizički pripada krugu roditelja. Ono se ne može odseliti van, nekud dalje, dok je još dijete. Ono je fizički slijepljeno za roditelje. Osim toga, ova potreba za triangulacijom kod roditelja otuđitelja izrazito je jaka. Stoga zahtjevi roditelja otuđitelja za triangulacijom, u ovom obiteljskom odnosu, nikad ne prestaju. Dijete je stalno i jako izloženo tom pritisku, tom psihološkom zlostavljanju.

Zašto?

Jer psihičko stanje potrebe za otuđivanjem roditelja otuđitelja takvo je da roditelj otuđitelj naprosto mora doći do drugog roditelja i nanijeti mu bol. Ta potreba nikad ne prestaje.

Dakle, tri osobe su prisutne u priči o triangulaciji, od kojeg je treća osoba uvedena izvana u komunikaciju između dvije početne osobe – dva roditelja, (kada je ta direktna komunikacije između roditelja onemogućena ili je željom jednog roditelja prekinuta ).

Ovaj savez dva naspram jednoga naravno povlači za sobom činjenicu da su u savezu jednog roditelja i jednog djeteta nalazi ne samo nesrazmjer psihičke, emocionalne, fizičke , financijske i materijalne moći nego i generacijski nesrazmjer. I sve što iz toga proizlazi.

Kako prepoznati triangulaciju na licu mjesta?

Postoje neka ponašanja koja su karakteristična za otuđeno dijete koje je uvučeno u taj savez – triangulaciju:

Ako ste vi roditelj od kojeg se dijete otuđuje onda pripazite na sljedeće:

Dijete će vam reći da neke osobe koje nisu prisutne tom razgovoru govore neke ( ružne ) stvari o vama.

Dijete će se praviti kao da zna neke stvari koje vi ne znate.

Otkrit ćete da drugi vjeruju u priče o vama koje nisu točne.

Drugi osobe u vašem životu iznenadno će vas izbaciti iz svog života.

Dijete će se ponašati kao da su druge osobe iz drame u obitelji njegovi najbolji prijatelji.

Ako svoje dijete konfrontirate s ovom vrstom savezničkog ponašanja postat će bijesno i defenzivno, možda će negirati što je reklo.

Ako svoje dijete suočite s osobom koju je uvuklo u priču, dijete će se pokuša izvući tako da će reći da ste vi ludi, loši ili da lažete.

Dijete će pokušati da se osjećate kao da vama nešto fali.

Dijete će reći neke stvari koje mu se ne sviđaju na roditelju otuđitelju ( pazite! – ovo je vrlo velika crvena zastavica/ znak opasnosti ) – ako otuđeno dijete iznenadno se prebaci na to da vam počne pričati priče o tome što mu taj roditelj otuđitelj radi, treba dobro pripaziti što govorite o tom roditelju otuđitelju.

Zašto?

Jer bi se dijete moglo naglo vratiti nazad na svoj prijašnji kolosijek i ispričati roditelju otuđitelju sve što je saznalo na takav način od vas o njemu.

Ovo su samo neka od ponašanja triangulacije u koje možete biti uvučeni takvom vrstom manipulacije vašeg djeteta.

Tužno je to, pretužno gledati. Jer znate da je vaše dijete mentalno bolesno na isti način kao i njegov roditelj otuđitelj.

pexels-alfo-medeiros-13190802

 

Što učiniti?

Jedna od načina obrane je jasno postaviti svoje granice – na što pristajete a na što ne. To je vrlo teško u ovakvoj situaciji otuđenja. No zato smo ju i dobili da učimo o onome što smo prije očigledno propustili naučiti.

Nešto je još bitnije.

Bitno se iznutra presložiti.I to duhovno i mentalno da znamo kako biti stabilan, siguran i čvrst za postaviti svoje granice. To je lako reći no teže postići.

Postoje milijun tehnika kako to unutarnje preslagivanje učiniti. Od razgovora sa psihologom do samopomoći kod kuće. Meditacija, yoga, reiki, i naš hagio terapija samo su neke od njih.

za one koji žele znati više o samopomoći predlažem da pogledaju neke od svjetskih platformi koje se bave tim temama.

Mindvelley

Gaia

The Shift Network

Daily Om

Younity Croatia

Možete otići i na moju englesku web stranicu  Parental Alienation Healing,  gdje pišem i podučavam upravo o tome, kako se podići s poda, nakon životnog pada zvanog otuđenje djece od roditelja. Te kako ponovno sebe izgraditi ispočetka – poput Fenixa.

Parental Alienation Healing

No, možda najteže u našem slučaju otuđenja djece učiniti je distancirati se fizički u tom trenu od svog djeteta. Jer i to je bolje nego biti uvučen u svađu, kada ne možeš više kontrolirati tu tešku i ponekad eksplozivnu situaciju.

( Jer ovo nisu nimalo jednostavne situacije za izdržati, pogotovo jer se ovdje vodi pravi psihološki rat, i to višegodišnji ).

Triangulacija kao vrsta manipulativnog ponašanja inače je karakteristična za sve manipulatore iz grupe poremećaja ličnosti tipa B ( u koji spada i narcistički poremećaj ličnosti ).

Dakle, triangulacija nije karakteristična samo za priču o otuđenju djece od roditelja nego i za druge toksična ponašanja ( da ne kažem nešto gore od toga ).

Gdje još postoji triangulacija, u kojim još odnosima ?

Ako nemate otuđenje djece od roditelja, ova tema i vama može biti interesantna ako imate npr. mobbing u uredu. Ili toksičnu intimnu vezu ili toksično prijateljstvo. Jer u osnovi je to isto. Samo umjesto djeteta zlostavljač će uzeti neku odraslu osobu da odradi prljav posao za njega. Ta osoba bit će pravi pomagač u nanošenju štete osobi koju zlostavljač uzme na zub. Možda upravo vas.

Takvi pomagači zovu se još i flying monkeys ( leteći majmuni ) po knjizi Čarobnjak iz Oza.

Zla kraljica ne želi se osobno obračunati s Dorothy i njezinom skupinom prijatelja pa pošalje leteće majmune da ih oni gnjave. Od tuda, u stvarnosti velikog broja zlostavljanja, potječe ovaj pojam flying monkeys.

Predlažem da pročitate blog od dr.Karen Woodall i da dobijete dublju sliku kako to izgleda kada vas vlastito dijete uhodi, gnjavi ili maltretira ( PAŽNJA! Ovo su simptomi djece u otuđenju a ne kritika djece! ). A sve po nalogu roditelja otuđitelja koji nikako ne može prestati s takvim radnjama.

Dr.Karen Woodal ima izvrstan blog na tu temu.

 

 

Photos: pexels-anastasia-9865317-scaled.jpg, pexels-alfo-medeiros-13190802.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend