Skip to content
pexels-monstera-7114756

Nova i produbljena definicija otuđenja djece od roditelja Otuđenje djece od roditelja nije UNUTRAŠNJI psihički poremećaj djeteta već njegovo mentalno stanje uvjetovano odnosom IZVANA - sa svojim roditeljem.

U ovom trenutku svijet se mijenja. Barem svijet otuđene djece.

Svi stručnjaci, praktičari, roditelji otuđene djece – zajedno – guramo pojam otuđenja djece / parental alienation – na novi nivo. Bolji. Još viši.

Sada se je pojam parental alienation iskristalizirao kao pojam odnosa između djeteta i njegovog mu roditelja.

Dakle, radi se o tome da se otuđenje djece od roditelja ne gleda kao unutrašnji psihički poremećaj djeteta, dakle nešto što je unutar samog djeteta. Nego – kao nešto što je izvan djeteta – uzrokovano ponašanjem jednog roditelja izvana na to dijete – i mijenjajući ga tako izvana.

Sve se nalazi u izvanjskom utjecaju na dijete gdje onda dijete izvana dalje djeluje na drugog.

Dijete, unutar sebe, i dalje ima ljubav za roditelja i tu se ništa nije promijenilo. Jedino to ne smije pokazati na van, pogotovo ne u prisustvu roditelja otuđitelja. Ta ljubav je duboko zakopan u njemu, kao izbrisani program u kompjutoru. Deleted!

Stoga se sada, da bi se naglasak stavio na to da se ovdje u stvari radi o tom izvanjskom toksičnom utjecaju jednog roditelja, preko djeteta, na drugog roditelja, dakle IZVANA na dijete i IZVAN djeteta – pomiče se pojam otuđenja djeteta prema pojmu RELATIONAL PROBLEM.

Glavni razlog je taj što se želi riječi “parental alienation” konačno ugurati u američki DSM. Kako bi kao taj pojam “parental alienation” postojao na glavnoj svjetskoj listi ljudskih psihičkih stanja i situacija – američkom DSM-u.

A posljedično tome, onda dalje na svim drugim sličnim listama drugih zemalja. Pa onda i jednog dana, vrlo skoro, i Hrvatske. Copy – Paste.

Što to onda znači – najbolje je da dalje čitate na linku o medicinskom značenju ovog pojma. 

Hvala.

 

 

Photo: : pexels-monstera-7114756.jpg

 
Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend