Skip to content
good-1123013_1280

Posljedice otuđenja djece od roditelja za dijete Psychological splitting

Za djecu pogođenu otuđenjem od roditelja posljedice su mnogobrojne. No jedna je vrlo teška.

Psychological splitting. Ja ga prevodim kao raskol dječje duše.

O čemu se tu radi?

Kad vas jedan roditelj unovači da ratujete u njegovo ime protiv drugog, do jučer voljenog roditelja, ono što se dešava u vašoj dječjoj duši je raskol…upravo to.

Jer u vama ima i mame i tate. I jednog i drugog. I ta mješavina ste vi. No onog trena kada ne smijete više pokazati ljubav za onog drugog, sada odbačenog roditelja, ne smijete više voljeti taj dio sebe. Ne smijete ga pokazati, ne smije postojati. Prebrišete ga krpom kao da ga nikad nije ni bilo. Jer u tom strašnom pritisku roditelja zlostavljača vi kao dijete nemate nikakve šanse. Ne možete se odseliti, naći drugi stan i drugi posao na nekom drugom mjestu. Djeca nemaju taj izbor. Ona imaju samo mamu i tatu. One nemaju druge izbore kao mi odrasli ljudi. Ako ste dijete, morate preživjeti taj pritisak unutar okolnosti koje imate. A kao dijete financijski, emotivno, psihološki fizički ovisite o jedino dvoje ljudi koje imate – o svojim roditeljima.

Da biste kao dijete preživjeli ovakve psihički nasrtaje roditelja zlostavljača, taj psihički konstantan mobbing s njegove strane, i uspjeli zadržati duševni mir jedina stvar je da učinite ono što roditelj zlostavljač traži – da potpuno psihički odbacite svog drugog, do jučer voljenog roditelja. Da ga izbrišete iz svoje nutrine kao da nikad  nije ni postojao. Niti ostavio trag u vama.

Jer dijete u glavi ne može u isto vrijeme zadržati dvije slike –  jednu pozitivnog roditelja kojeg zna i drugu, negativnu sliku roditelja kakvog mora pamtiti po sili roditelja zlostavljača.

Da bi dijete preživjelo ovu dramu svjesnog i podsvjesnog uključi obrambeni mehanizam poznat kao psychological splitting. I potpuno potisne sliku pozitivnog roditelja kakvog ga je pamtio. Ostane samo negativna slika roditelja kakvu želi roditelj zlostavljač. Crno – bijeli svijet.

Splitting ostavlja puno dublji trag od lošeg odnosa s nekad voljenim a sada zlostavljanim roditeljem. Splitting se uvlači i u ostale djetetove odnose i reakcije. Crno bijeli svijet postaje dječji dominantni izbor u donošenju odluka u životu. Postaje dio njegove nove psihe i prati ga kroz život…

 

Nick Woodall, M.S o temi psihološkog splittinga – kako to izgleda, kako se dijete ponaša, što dijete misli i koje posljedice dugotrajne splitting ima na njega

 

( Zahvalna sam Foreldrajafnretti na izvrsnom video na temu psihološkog splittinga. Stavljam ga ovdje u edukativne svrhe ).

 

Photo Pixabay good-1123013_1280.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend