Skip to content
pexels-cottonbro-studio-6188152

Parental alienation vs. Estrangement vs. Loyalty conflict Da li postoji valjani razlog za odbacivanje roditelja? I kako da dijete preživi kad ne želi zauzeti bilo koju stranu svađi između mame i tata?

Otuđenje djece od roditelja nasuprot opravdanog odbacivanja roditelja te konflikta lojalnosti

U literaturi se nalaze vrlo često nekoliko pojmova vezanih uz  ponašanje djece tijekom razvoda: parental alienation – estrangement – loyalty conflict:

Koja je glavna razlika?

PARENTAL ALIENATION / Otuđenje djeteta od roditelja

U otuđenju djece djeca nemaju neki opravdani, valjani razlog zašto su odbacili svog roditelja.

Zašto ?

Zato jer otuđenje djece od roditelja je nastalo zbog psihološke manipulacije / indoktrinacije / programiranja djece od strane jednog roditelja protiv drugog.

Djeca su samo topništvo, municija protiv drugog roditelja.

Ta manipulacija, ispiranje dječjeg mozga, programiranje djeteta da mrzi drugog roditelja, mijenja čitavu djetetovu psihološku strukturu iznutra. Kao posljedicu dijete time odbacuje jedan dio sebe odbacujući tog drugog roditelja. Zbog tog mijenjanja psihičke strukture djeteta, iznutra, otuđenje djeteta od roditelja, svojim simptomima, spada pod psihološka stanja/bolesti djeteta.

ESTRANGEMENT / Opravdano odbacivanje roditelja

Nasuprot otuđenja djece od roditelja stoji estrangement.

Estrangement je situacija odbacivanja roditelja gdje djeca imaju stvarni povod fizički odbaciti roditelja. Djeca imaju opravdani razlog za svoje odbacivanje.

Zašto i kako?

Npr. u slučajevima kad je roditelj pod utjecajem alkohola, droge te fizički zlostavlja to dijete. Ili kad se radi o fizičkim napadajima jednog roditelja prema drugom roditelju gdje je dijete bilo nazočno, gdje je dijete vidjelo to zbivanje. Stoga je razumljivo da se dijete boji tog roditelja koji primjenjuje silu. U tom slučaju, strah je normalna reakcija djeteta koji onda fizički odbacuje drugog roditelja.

Dijete u tom slučaju od straha ne želi biti u blizini tog roditelja, niti želi ostati s njim, na samo. Pa stoga niti želi ići k takvom roditelju jer dijete se boji da će takav roditelj eksplodirati fizički, nasilno, možda i prema njemu. Dijete u tom slučaju odbija kontakt s tim roditeljem iz straha za vlastiti život. I to je opravdano odbacivanje roditelja jer postoji valjani razlog zašto dijete tako reagira – strah za vlastiti život. Jer bi moglo proći isto kao onaj drugi – napadnuti – roditelj. Pa je njegova normalna ljudska reakcija – da ne prilazi tom drugom roditelju ili da prilazi nevoljko k njemu.

Dijete može reagirati odbacivanjem jednog roditelja ako je taj roditelj i samo verbalno nasilan, a ne i fizički. Jer dijete osjeća verbalni napad na sebe kao fizički napad. Bijes roditelja, vrijeđanje, psovke isto tako su način kako se dijete osjeća ugroženo i kada reagira odvajanjem.

Dakle, to je estrangement ili valjano odbacivanje roditelja jer postoji očiti razlog.

Bitna razlika između otuđenja i odbacivanja ( alienation vs. estrangement ).

Jedna vrlo bitna razlika između otuđenja i odbacivanja: dijete koje je bilo fizički zlostavljano od strane svog roditelja – dakle postoji opravdani razlog za njegovo odbacivanje – pokušat će umanjiti krivicu svog roditelj i naći će izgovor za njega. Isto tako dijete će pokušati zadržati vezu s time roditeljem i neće uporno i stalno odbijati tog roditelja. Dijete takvog fizički nasilnog roditelja želi zadržati u svom životu i emotivno i fizički. Dok to definitivno nije slučaj s otuđenom djecom. Jer otuđena djeca ne žele fizički a niti psihički svog , do jučer, voljenog roditelja u svom životu.

Ovo je ogromna i vrlo bitna razlika!

 LOYALTY CONFLICT /  Konflikt lojalnosti

U nekim slučajevima razvoda / razlaza roditelja dešava se, da usred roditeljskog sukoba, dijete ostane zaglavljeno u sredini. I jedan i drugi roditelj pokušavaju privući dijete na svoju stranu. Dijete opet s druge strane želi oba roditelja i pokušava pokazati privrženost i mami i tati. No, usred psihičkih nasrtaja oba svoja roditelja dijete, ne želeći birati strane, povlači se od oba roditelja uskraćujući im svoju pažnju, ljubav i povezanost. To se zove konflikt lojalnosti. I može prerasti u otuđenje djeteta od roditelja ako jedan od roditelja pobijedi u tom „natezanju“.

MUČNE REAKCIJE DJETETA NA RAZVOD

Osim ovih gore navedenih slučajeva reakcije djece kod razvoda, dr. Ricard Warshak navodi neke druge razloge zašto djeca rastavljenih / odvojenih roditelja odbijaju drugog roditelja. U osnovici svega toga su jedino djetetove mučne reakcije na razvod svojih roditelja. I ništa više.

Jedna od situacija je činjenica da se djeca teško nose s razvodom roditelja, pogotovo kada je u pitanju treća osoba. I mučninu tog perioda mogu iskazivati tako da ne žele vidjeti tog roditelja, ne odgovarati na njegove pozive ili poruke itd. Jer im to stvara jaku bol. Ili se nadaju da će time njegovim ponašanjem, roditelj se ipak vratiti kući – nazad tati ili mami. Te da će mama i tata ponovno biti zajedno.

U tim situacijama, podrška drugog roditelja kao i obiteljska psihoterapija i terapija djeteta su stvari koje vraćaju dijete tom odbačenom roditelju.

Dakle, da zaključimo:

Dakle, u slučaju Loyalyt conflict-a / konflikta lojalnosti,  uostalom kao i kod estrangementa / odbacivanja roditelja, nema onoga što čine otuđena djeca od roditelja : 

 1. Nema svih onih osam ( 8 ) simptoma koji sam navela pod otuđenjem djece: 
  1. kampanje mržnje prema tom drugom roditelju,
  2. odsustvo osjećaja krivnje zbog maltretiranja tog drugog roditelja,
  3. trivijalna objašnjenja za mržnju prema njemu,
  4. polarizirano viđenje roditelja ( roditelj svetac i roditelj grešnik ),
  5. držanje strane samo jednom roditelju,
  6. papagajsko ponavljanje jezika odraslih u objašnjenju toga što se je dogodilo,
  7. objava svoje neovisnosti,
  8. neprijateljstvo prema širem krugu odbačenog roditelja.
 2. Isto tako, ovdje roditelj, od kojeg se dijete nije otuđilo, ne provodi neka ili sva od sedamnaest ( 17 ) uočenih obrazaca ponašanja roditelja otuđitelja – parental alieanating behaviours.

I to je to.

 Postoji jako puno situacija koje obitelji prolaze kod razvoda i djeca na njih reagiraju. Tugom, šutnjom i zatvaranjem svog srca. I treba ima pomoć. Jednako kao i nama velikima.

No, u tim situacijama odbacivanja drugog roditelja, djeca i dalje žele biti s tim roditeljem ali im je to psihički teško. Uz pomoć podrške drugog roditelja, psihoterapije i jako puno strpljivosti i pažnje odbačenog roditelja dijete se može vratiti svome mami ili tati.

U svakom slučaju, mjerodavni organi dužni su ispitati porijeklo djetetovog odbacivanja roditelja. To bi im trebala biti službena dužnost. Jer u slučaju parental alienationa / otuđenja djeteta od roditelja radi se o obiteljskom nasilju kao i o psihičkom zlostavljanju djeteta.

Dr.Amy Baker objašnjava razliku između otuđenog djeteta ( alienation ) i djeteta koje odbacuje svog roditelja zbog valjanog razloga ( estrangement )

Objašnjenje razlike između estrangementa i alienationa – kratki video

( N.B Hvala Foreldrajafnretti što je postavio ovaj video za edukaciju javnosti o temi otuđenja djece od roditelja )

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend