Skip to content
girl-2771936_1280

Riječnik pojmova

Parental alienation / Otuđenje djece od roditelja

Otuđeno dijete – dijete koje je odbacilo svojeg  dojučer voljenog roditelja, psihički, emotivno i fizički, po naputku, nalogu, manipulaciji i psihičkom zlostavljanju roditelja zlostavljača.

Roditelj zlostavljač – roditelj koji ima za cilj istrijebiti, izbrisati i izgnati drugog roditelja iz života zajedničke djece kroz tu djecu svim mogućim oblicima manipulacije i drugim oblicima psihičkog zlostavljanja djece. U stranoj literaturi taj roditelj navodi se pod pojmom “alienating parent” ili “alienator”.

Zlostavljani roditelj – roditelj koji je cilj zlostavljanja roditelja zlostavljača, kako njega osobno, njegovih pomagača, te zajedničke djece koja to rade po nalogu, naputku, manipulaciji i programiranju roditelja zlostavljača. U stranoj literaturi taj roditelj navodi se pod pojmom dva pojma;

  1. “Target parent” – ciljani roditelj, roditelj koji je cilj zlostavljanja u parental alienation situacijama od strane alienating parent-a/ roditelja koji otuđuje. 
  2. “Alienated parent” – roditelj koji je otuđen od svojeg djeteta.

Ja ću na svom blogu govoriti o zlostavljanom roditelju jer on/ona to je. Jer u mojoj definiciji  parental alienation-a / otuđenja djece od roditelja jasno stoji da je parental alienation zločin počinjen psihičkih zlostavljanjem djeteta i njegovog do jučer voljenog roditelja. 

Psihološki splitting ( prijevod; odcjepljivanje, raskol) psihološka je posljedica otuđenja za to dijete. Roditelj zlostavljač ispire djetetu mozak ocrnjujući drugog roditelja beskrajno kako bi dijete učinilo to isto. Da bi dijete preživjelo takvo kontinuirano psihičko zlostavljanje svog roditelja zlostavljača ono mora uključiti obrambeni mehanizam za preživljavanja. Dijete jednostavno ne može drugačije riješiti tu tešku psihičku dramu. Jednostavno počne gledati drugog roditelja očima roditelja zlostavljača. Na taj način dijete počne i odbacivati jedan dio sebe, onaj dio koji je pripadao tom drugom dojučer voljenom roditelju i svijet počinje gledati crno bijelim očima. 

Flying monkeys – u procesu parental alienation-a/otuđenja djece to su pomagači roditelja zlostavljača protiv zlostavljanog roditelja. Da bi ih se privoljelo na pomaganje protiv zlostavljanog roditelji flying monkeys su izmanipulirani od strane roditelja zlostavljača. Naprosto su podložni manipulaciji takve vrste. Samo ime „Flying monkey“ ( prijevod :leteći majmuni ) dolazi iz priče „Čarobnjak iz Oza“. Koristi se službeno u literaturi parental alienation-a, narcističkog poremećaja ličnosti, poremećaja ličnosti uopće, mobbingu te drugim zlostavljačkim aktivnostima. Termin dolazi od pojma kada se zločesta kraljica ne želi osobno zamarati s Doroti i njezinim prijateljima a želi im nauditi. Tada kraljica pošalje svoje zločeste leteće majmune da maltretiraju Doroti i njezine prijatelje. U stručnoj literaturi parental alienation-a i narcističkog poremećaja ličnosti flying monkeys mogu biti svi; od rodbine, prijatelja, kolega, institucionalnog osoblja koje srećemo u našoj situaciji, pa do vlastitih roditelja.

Flying monkeys Wikipedia

Adult child (prijevod; odraslo dijete) odrasli čovjek je koji je u svojem djetinjstvu ili mladosti prošao u svojoj obitelji situaciju parental alienation-a te bio otuđen od jednog svog roditelja.

Estrangement (prijevod; odbacivanje) situacija je kada dijete opravdano odbaci svojeg roditelja. Javlja se onda kada dotični roditelj neprimjereno postupa prema svom djetetu npr. tuče ga. Ili kada je dijete nazočno fizičkom napadu jednog roditelja na drugog pa se dijete posljedično stoga boji tog svog roditelja te više ne želi biti s njime.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend