Skip to content
large-895567_1280

Otuđenje djece je znanstveno dokazan pojam Povijest pojma i baze znanstvenih radova

Otuđenje djece od roditelja postoji. I postojalo je od davnina. Sada je pitanje zaštite djece u toj domeni došlo na red. Jednostavno rečeno parental alienation / otuđenje djece od roditelja je danas, u 21.stoljeću, postalo “ human rights issue “ – pitanje ljudskih prava. Zaštite dječjih prava. Prava djeteta da ima oba dva roditelja u svom životu.

No da bi se održalo na sudu kao slučaj morao je prvo biti dokazan kao pojam. Da postoji…

Znanstvenici su postali svjesni određenog fenomena koji se je javljao u sudnicama u slučajevima razlaza ili razvoda. A to je da neka djeca tijekom razlaza / razvoda roditelja odbace svog do jučerašnje voljenog roditelja bez nekog jasnog razloga. Te da kao takva dalje žive u vlastitom oblaku realiteta. U nemogućnosti da shvate što im se je desilo. I tako ponekad ostanu zaleđena cijeli svoj život. Gubeći dodir i s tim roditeljem, i s njegovom obitelji. A takvi roditelji nikad ne dobe priliku da upoznaju svoje unuke… Gube svi.

Iako se prva istraživanja spominju negdje krajem 1940, početkom 1950. tek prije 30-40 godina znanstvenici su počeli sistematski istraživati i pisati. I uvesti taj fenomen pod pojam.

Tko je Richard Gardner?

Dr. Richard Gardner je najzaslužniji da je pojam parental alienation postao poznat u svijetu – on ga je kao takvog skovao. On sam je zbog tog pojma bio prozivan i omalovažavan kao znanstvenik od strane skeptika. I to nakon 41 objavljene knjige, prevedene na 9 jezika, više od 200 znanstvenih radova i odlomaka knjiga. I psihoterapeutskih igara za dječju terapiju koje se danas računaju pod „must have“ u svakom psihoterapijskom kabinetu. On sam je uvršten na listu najcjenjenijih psihoterapeuta od strane American Psychological Association. I do zadnjeg dana je govorio o potrebi zaštite djece u procesu psihološke manipulacije od strane jednog roditelja u razvodu ili razlazu.

Najbolji opis veličine znanstvenika i praktičara dr.Richarda Gardnera dao je dr.Richard Warshak kao predgovor za knjigu The International Handbook of Parental Alienation Syndrome ( Dedicated to Richard A.Gardner, M.D, str.5-6 ).

Sam pojam parental alienationa kao sindroma dr.Richard Gardner uveo je 1985.

Od tada pa do danas puno toga se je desilo. Čitav niz znanstvenika proučava taj pojam, znanstvena istraživanja su dio svake (bolje) sudske i odvjetničke prakse a godine 2019. Svjetska znanstvena organizacija uvela je pojam parental alienationa kao index za traženje dijagnoze “ childgiver-child relationship problem “. Nažalost, samo na kratko ( na 9 mjeseci ).

Prošle su pune 34 godine od prvog spominjanja imena tog pojma do toga da smo mogli taj pojam uguglati na pretragu za listu dijagnoza WHO ( 2019. ). Danas,  2022. samo tri godine od pokušaja da se parental alienation ubaci na tu listu WHO, stručnjaci otuđenja i roditelji kojima su djeca na ovakav način oteta ponovno zajedno mijenjaju povijest – ovog puta američkog DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5) – pokušajem uvrštavanja otuđenja djece od roditelja na njegovu listu mentalnih bolesti / mentalnih stanja. Tim pokušajima stručnjaka koji se bave ovom temom i roditelja kojima su djeca oteta na ovakav način, želi se jasno svijetu reći jedno  – da je vrijeme da se konačno shvati da je otuđenje djece od roditelja – službeno, dokazljivo, medicinski  –  problematičan odnos djeteta i njegovog skrbnika.

Dr.Richard Warshak i njegova istraživanja kao i njegov rad na meti su onih koji žele da se otuđenje djece od roditelja ne prizna kao čin, kao znanost i na kraju i kao zločin.

Postoji cijeli niz optužbi i tračeva na račun dr.Warshaka. 

Ja ovdje neću ulaziti u tu raspravu, no stavljam na uvid dokument koji je sam dr.Warshak sastavio i dao  na uvid javnosti 1999. o tim optužbama i tračevina na njegov račun, na račun njegovog rada kao, konačno, i na račun otuđenja djece od roditelja kao pojave koja postoji u svijetu.

DR.RICHARD GARDNER – PREDAVANJE

( PAŽNJA! Posvetite pažnju njegovom predavanju od 40 do 45 min. kada Gardner govori o povezanosti s djetetom kao najvažnijim elementom u odlučivanju o dodjeli roditeljske skrbi. Gardner desmistificara uobičajnu otrcanu frazu današnjih stručnjaka “The best interest of the child – Najbolji interest djeteta – koji ništa ne znači i koji je u velikom broju slučaja podložan subjetivnoj procjeni tzv.stručnjaka).

DR.RICHARD GARDNER: RAZLIKA IZMEĐU OTUĐENJA DJECE I BONA FIDE ABUSE

POGREŠNE PERCEPCIJE NASPRAM ČINJENICA O RICHARD A. GARDNERU, M.D.

Knjige koje govore o ovoj temi:

Child Custody Litigation: A Guide for Parents and Mental Health Professionals by Richard A. Gardner (1986-01-03)

True and False Accusations of Child Sex Abuse by Richard A. Gardner

 

Baza podataka stručnjaka, istraživanja, članaka

Jedna od najboljih baza podataka za parental alienation svakako je baza koju sa zajedno izradile svjetska nevladina organizacija Parental Alienation Study Group i The Eskind Family Biomedical Library and Learning Center. Više stotina članova, svaki na svoj način, pridonosi tome da se pojam parental alienation-a probija svakodnevno kroz život na najbolji način.

 Tko su članovi?

Znanstvenici, odvjetnici, suci, psihijatri, psiholozi, zlostavljani roditelji, odrasla djeca koja su preživjela otuđenje.

Uvod u bazu podataka za proučavanje parental alienationa / otuđenje djece od roditelja (Vanderbilt university i PASG)

No sigurno je da u toj bazi nema jedne karike u tom lancu.

 A to je roditelj zlostavljač. Roditelj zlostavljač ne izlazi u javnost, ne izražava svoje stavove, ne bori se javno za svoju djecu. Zašto?

Jer mu djeca nisu bitna. Ona su sredstvo osvete prema drugom roditelju. I pozornica za njegov/njezin ego.

Još jedna baza podataka u kojoj se nalaze puno znanstvenih istraživanja na temu otuđenja djece nalazi se na linku parentalalienationresearch.com – scientific-evidence.

Imena stručnjaka koji se bave pitanjem parental alienationa/ otuđenja djece od roditelja je podugačka. Ja ću navesti  samo neka. Time nikako ne želim umanjiti rad onih drugih…jednostavno od nekud moramo krenuti…

Richard A.Gardner

Jennifer J. Harman

William Bernet

Demosthenes Lorandos

Richard Warshak

Edward_Kruk

Brian Ludmer

Karen and Nick Woodall

Amy J.L. Baker

Hamish Cameron

Linda Gottlieb

Steven Miller

Craig Childress

Njihova istraživanja možete pronaći na webu ili ih kupiti. Ja ću svako istraživanje koje pronađem a tematski je vezano za neki od mojih postova staviti kao link poveznicu da možete pročitati. Vjerujem da će biti od koristi svakome bilo da ste roditelj ili sudac.

Povijest nastanka pojma otuđenje djece od roditelja – dr. William Bernet

Parental Alienation Research is Scientifically Trustworthy: Skoro 40% svih istraživanja o temi otuđenja djece od roditelja napravljeno je u zadnjih par godina, od 2016 do 2022. ( The Law Center video materijal )

Neistine o znanosti o otuđenju djece od roditelja

( Zahvalna sam the Law Center organizaciji na predivnom materijalu na temu otuđenja djece i istraživanja tog područja. Ovaj video materijal stavila sam ovdje u edukativne svrhe ).

 

Photo Pixabay large-895567_1280 (1).jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend