Skip to content
board-3695073_1280

Rješenje za otuđenje djeteta od roditelja Težak stupanj otuđenja

Da bi se riješila talačka kriza djeteta, psihički otetog od svog voljenog roditelja, potrebno je učiniti pravu stvar – jasnom sudskom odlukom fizički vratiti dijete voljenom roditelju.

Napraviti transfer roditeljske skrbi s roditelja zlostavljača na odbačenog, zlostavljanog roditelja.

To je krajnja mjera…Ona uključuje i zabranu pristupa i kontakte roditelju zlostavljaču s otuđenim djetetom. Na neko vrijeme…

Zašto?

Da roditelj zlostavljač ne širi svoj otrov razvoda i dalje na dijete. Niti u fizičkom kontaktu, niti preko telefona, niti na ikakav drugi način. Drugim riječima, roditelj zlostavljač ide u karantenu do daljnjega. I dijete ide u karantenu od njega do daljnjega…

Djetetu je potrebno pružiti psihološku pomoć da izađe van iz svog zaleđenog stanja brainwashinga / ispiranja djetetovog mozga od strane roditelja zlostavljača.

A zlostavljanom roditelju potrebno je pružiti psihološku podršku da bude spreman podržati svoje dijete na tom putu.

I fizički transfer djeteta nazad zlostavljanom roditelju radi se metodom blitzkriega…dakle, ne odugovlači se s time. Ako roditelj zlostavljač odmah ne odradi jasnu sudsku odluku predaje djeteta nazad zlostavljanom roditelju, onda slijedi ovrha djeteta. Uz prisustvo policije i druge nadležne institucije.
Jer dijete koje se vraća nazad svom roditelju, nakon svog brainwashinga roditelja zlostavljača, živi u iluziji da ga se sada vraća ne voljenom roditelju, nego roditelju monstrumu. Da ide ravno u ralje pakla…
Ponekad će biti potrebno da dijete ima fizički neutralni međuprostor između tog prebacivanja, kako bi ga se stabiliziralo. Da. To znači imati fizički poseban prostor za život takvog djeteta i stručnjaka na neko vrijeme, dok stručnjak ne stabilizira takvo dijete da je u stanju fizički biti sa svojim odbačenim roditeljem.

Što je sa zlostavljanim roditeljem?

Prije nego što se dijete fizički vratiti na roditeljsku skrb svom roditelju, taj zlostavljani roditelj mora proći svu psihološku edukaciju što je parental alienation, kako je djelovao na njegovo dijete kao i na njega osobno, mora mu se pružiti psihološka podrška da ojača sebe od traume koje je doživio te ga se mora psihički podržati za ono što slijedi…I ne samo to. Tom roditelju se moraju dati psihološki alati u ruke kao bi dalje mogao voditi svoje dijete u život. Jer to nije obično dijete. Jer to nije običan život.
To je duboko ranjeno dijete. I duboko zlostavljano dijete. Ako to itko može razumjeti onda to može razumjeti zlostavljani roditelj.
Ta priprema zlostavljanog roditelja mora biti kvalitetno i kvantitativno odrađena. Kod njega doma, na njegovom terenu. Gdje se on osjeća siguran …i voljen. To ne smiju biti institucionalni razgovori na minutu…
Potrebno je da postoji mobilni tim stručnjaka koji se ovime bavi. Stručnjaci usko specijalizirani za ovo, i samo ovo.

Što s roditeljem zlostavljačem?

Ako se ustanovi detaljnim, dubinskim psihološkim testiranjima poremećaj ličnosti tog roditelja onda je potrebno naložiti takvom roditelju psihološki tretman. Od strane suda.
I kad se dijete i zlostavljani roditelj stabiliziraju u svom odnosu onda se uključuje roditelja zlostavljača. Izliječen… Da… Jer u ovom priči niti jedan roditelj ne ostaje bez djeteta. Niti dijete ostaje bez ijednog roditelja.
Svaki korak ove priče nadgledava sud i nadležan sudac. To je njegova odgovornost. I njegova je odgovornost da se pobrine da se stvari ostvare od strane drugih institucija. On je kao Veliki brat. Sve vidi i sve čuje. I ima sve ovlasti da djeluje. Točka.
Ovo je vrlo pojednostavljen tekst jedne drame. No vrlo je moguć. I na sudovima je stvaran.

No jedna je stvar ključna…

Da sudac u sebi nađe osobnu odgovornost za dotični slučaj te da ima osobne hrabrosti i odlučnosti da učini nužne poteze.

Knjiga uputstva za deprogramiranje otuđenje djece: 

Therapeutic Interventions for Children with Parental Alienation Syndrome by Richard Gardner

Kniga koja ovori o vraćanju otuđene djece od roditelja natrag njima napisana od strane psihijatra Richarda Gardnera, koji je i skovao pojam otuđenje djece od roditelja. Knjiga govori kako deprogramirati takvu djecu i ima status “must have and must read” među praktičarima koji se bave ovom temom . 

“The purpose of the book was to provide therapists with techniques to reintegrate alienated children with their rejected parents. It is only by deprogramming and other therapeutic interventions that there is any hope for the child’s rapprochement with the alienated parent.” 

Richard A. Gardner (2001). Therapeutic Interventions for Children with Parental Alienation Syndrome.

Photo Pixabay board-3695073_1280.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend