Skip to content
library-488690_1280

Knjige o otuđenju djece

NA HRVATSKOM JEZIKU

Jedna od meni dragih knjiga prevedena na hrvatski jezik o temi parenatal alienation-a / otuđenja djece od roditelja knjiga je dr.Richarda Warshaka „ Otrov razvoda – Zaštita veze između roditelja i djeteta od osvetoljubivog bivšeg partnera“.

Tko je Richard Warshak?

Dr.Richard A.Warshak je kliničar, konzultant i psiholog istraživač, klinički redoviti profesor psihologije na University of Texas Southwestern Medical Center i nekadašnji predsjednik Dallas Society for Psychoanalytic Psychology.

Knjigu je prevela vrijedna Asenka Kramer, predsjednica udruge Dijete – razvod u nakladi Algoritma. Od kada je Algoritam promijenio vlasnika knjiga nije vidjela novo svjetlo dana. Ja sam ju čak tažila u njihovoj poslovnici u hotelu Dubrovnik, no nažalost nisu je imali niti na policama, niti u skladištu.

Knjiga Otrov razvoda može se posuditi u javnim knjižnicama.

Nedavno je preveden još jedna knjiga o parental alienation-u. Knjiga od Karen i Nick Woodall, jednih od najpoznatijih i najcjenjenijih autora o toj temi u svijetu. Karen i Nick Woodall imaju svoju kliniku u Londonu, Family Separation Clinic, koja se bavi otuđenjem djece, sudski su vještaci na britanskim sudovima i rade sa odraslom djecom koja su prošla otuđenje u djetinjstvu.

Karen piše blog  na temu otuđenja djece a udruga Dijete – Razvod prevodi njezin blog na hrvatski jezik . Karen i Nick osnivači su European Association of Parental Alienation Practicioners, ( EAPAP ) Europskom udrugom stručnjaka za otuđenje djece, čija konferencija je nedavno bila u Zagrebu ( online webinar ).

Razumijevanje otuđenja od roditelja (knjiga)

Ukoliko saznate da je prevedena još koja knjiga o ovoj temi na hrvatski jezik bilo bi mi drago da to znam. Svrha ovog bloga je da razmijenimo iskustva i saznanja.

NA STRANIM JEZICIMA

Alfa i omega znanja o parental alienationu su dvije knjiga najcjenjenijih autora pravne i medicinske prakse:

PARENTAL ALIENATION: The Handbook for Mental Health and Legal Professionals

by Demosthenes LorandosWilliam BernetS. Richard Sauber

https://www.ccthomas.com/details.cfm?P_ISBN13=9780398088811

Kratki sažetak knjige: http://www.mys1cloud.com/cct/ebooks/9780398088811.pdf

THE INTERNATIONAL HANDBOOK OF PARENTAL ALIENATION SYNDROME: Conceptual, Clinical and Legal Considerations

by Richard A. GardnerRichard S. SauberDemosthenes Lorandos

https://www.ccthomas.com/details.cfm?P_ISBN13=9780398076474

Kratki sažetak knjige http://www.mys1cloud.com/cct/ebooks/9780398076474.pdf

SCIENCE AND LAW

by Demosthenes Lorandos and William Bernet (Eds.) (2020).

Kratki sažetak knjige

This book develops three themes: guidance for clinicians and forensic practitioners on how
to identify and treat parental alienation; a detailed analysis of how the concept of parental alienation fulfills Daubert and Frye’s criteria for testimony in court; and a rebuttal of misinformation regarding parental alienation. ( www.parp-dsm.info, str. 9 )

PARENTAL ALIENATION, DSM-5, AND ICD-11

by William Bernet (Ed.) 

In this book, Bernet and his colleagues methodically laid out the arguments that parental alienation should be recognized
as a serious mental condition experienced by thousands of children and adolescents. ( www.parp-dsm.info . str. 2 )

LITIGATING PARENTAL ALIENATION: Evaluating and presenting an effective case in court. 

by Ashish Joshi, Owner & Managing partner of the law firm Joshi

This practitioner’s manual provides an in-depth explanation of evaluating a case Books Regarding Parental Alienation, of parental alienation and practical guidance for handling a case in court. As these cases involve not just family law practitioners, this book offers science, case law, and practice pointers for
guardians ad litem, family court judges, referees, minors’ counsel, and custody evaluators.( www.parp-dsm.info, str. 7 ) 

DIAGNOSING PARENTAL ALIENATION:  The Five Factor Model 

by Petra Deeter (2021). 

Parents who are targets of parental alienation often struggle to understand what they are dealing with, let alone how to prove their case. This book explains how the Five-Factor Model can be used to diagnose parental alienation and how you should document and keep evidence so that your case is well-structured and thorough. (www.parp-dsm.info, str. 4)

Knjigu možete nabaviti na Amazonu, preko Kindle read – free of charge!e

UNDERSTANDING PARENTAL ALIENATION: Learning to Cope, Helping to Heal

by Karen Woodall (Author), Nick Woodall  (Author)

https://www.amazon.com/Understanding-Parental-Alienation-Learning-Helping/dp/0398091757

Kao što sam gore navela, ova knjiga je u međuvremenu prevedena na hrvatski jezik i izdana u nakladi Ljevak. No ovdje sam ostavila i njezin link na kratki sažetak knjige, gdje možete točno vidjeti o čemu je riječ te kako je pisana. Uživajte…

Kratak sažetak knjige

THE PARENTAL ALIENATION SYNDROME: A Family Therapy and Collaborative Systems Approach to Amelioration

by Linda J. Gottleib (2012).

Gottleib explains how techniques from structural family therapy can be used to heal the relationship between the child and the alienated parent. The book includes case vignettes and many quotations from alienated children, favored parents, and rejected parents. ( www.parp-dpm.info, str. 6 )

kratki sadržaj knjige 

Predlažem da posjetite Lindinu web stranicu jer ima jako puno informacija vezano za reunification therapy – kako da se otuđena djeca ponovno povežu s svojim odbačenim roditeljima. Tamo se nalazi i dio s knjigama

BONDED TO THE ABUSER: How victims make sense of childhood abuse.

by Amy J. L. Baker and Mel Schneiderman (2015).

Kratki sadržaj knjige

The authors explain how most abused children strive to maintain a “traumatic bond” with their abusive parents. In contrast, alienated children—who were never abused by their alienated parent—strongly reject those parents. ( www.parp-dsm.info str. 2)

Predlažem inače da pročitate sve knige dr.Baker .

Amy Baker jedna je od najcjenjenijih autora s područja parental alienation. Napisala je i koautorirala osam ( 8 ) knjiga s tog područja. Od knjiga za roditelje, za stručnjake, za odraslu djecu koja su prošla kroz pakao parenatal alienation kao djeca… Jedna je od najvećih istraživača ove teme napravila je test za testiranje otuđenosti u djece. – Baker Alienation Questionnaire ( BAQ ) .

Predlažem da posjetite njezinu stranicu za detalj svake knjige https://www.amyjlbaker.com/

BAZE KNJIGA

Velika baza knjiga o temi otuđenja djece nalazi se na web stranicama najveće svjetske udruge za parental alienationParental Alienation Study Group. Od knjiga stručnjaka do knjiga roditelja koji opisuju svoju priču. I odrasle djece koji su preživjele svoje priče o otuđenju od svojih roditelja.

Osim ove gore navedene baze knjiga ovdje možete pronaći i preporučeni popis knjiga za sve koji se bave ovom temom ili su osobno zahvaćeni otuđenjem. Popis je sastavila isto ova gore navedena grupa PASG no ovaj popis nalazi se kao preporuka za čitanje na stranici www.parp-dsm.info – stranici koja se zalaže da se  pojam parental alienation / otuđenje djece od roditelja stavi na američku listu mentalnih bolesti i stanja – DSM / The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, Text Revision (DSM-5-TR). ( 11/2022g. ).

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.

Send this to a friend