PODUPRITE OTUĐENU DJECU OD RODITELJA VAŠOM PODRŠKOM I VAŠIM POTPISOM!

( Rok za potpisivanje je sada – danas )

Ovo je povijesni trenutak u kojem i vi možete osobno pomoći. I te kako. I to jako!

KOME?

Možete pomoći – otuđenoj djeci od roditelja.

Djeci, koja u procesu razvoda ili razlaza svojih roditelja, a po psihičkoj manipulaciji, indoktrinaciji jednog svog roditelja prisiljena su odbaciti – fizički i psihički – svog drugog, do jučer, voljenog roditelja. Bez da za taj djetetov čin postoji ikakav valjani razlog!

Ta djeca, koja su otuđena od svojih roditelja, upravo sada dobivaju povijesnu šansu da se njihova obiteljska situacija konačno stručno, brzo i efikasno institucionalno počne rješavati.

O ČEMU SE KONKRETNO RADI?

Svjetska nevladina udruga Parental Alienation Study Group ( PASG ), koju čini gotovo 800 članova iz 62 zemlje ( uglavnom stručnjaka za mentalno zdravlje i pravne struke ), ovih dana predaje svoj službeni prijedlog Američkom udruženju psihijatara da se otuđenje djece od roditelja uvede kao službena dijagnoza za službeno dijagnosticiranje tog pojma i to na Dijagnostičku i statističku listu mentalnih stanja SAD-a. Pod nazivom Parental Alienation Relational Problem.

The Parental Alienation Study Group is developing a proposal for a new diagnosis, parental alienation relational problem (PARP), to be added to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, Text Revision (DSM-5-TR).

PASG traži potporu svih nas u svijetu da svojim potpisom podupremo ovu značajnu i povijesnu akciju.

Jer to je akcija ne samo za SAD nego i za cijeli svijet!

ZAŠTO?

Kada se otuđenje djece od roditelja stavi na američku listu psihičkih mentalnih stanja onda to odmah ima odjeka i na sve ostale zemlje svijeta, pa i na Hrvatsku. Jer mi i u Hrvatskoj želimo zaštiti našu djecu od ovakvog oblika psihičkog i obiteljskog zlostavljanja.

ŠTO TO KONKRETNO ZNAČI?

Stavljanjem pojma otuđenja djeca od roditelja na listu DSM-a taj pojam, tim činom, dobiva svoju definiciju ( opis ) jednako kao i svoj protokol po kojem se onda može dijagnosticirati otuđenje od roditelja na nekom djetetu. I time dokazati da kao takvo otuđenje djeteta od roditelja stvarno postoji u tom konkretnom slučaju, kod tog konkretnog djeteta. A onda se tom djetetu i može pomoći – prevencijom težih stanja te adekvatnim sudskim a onda i terapeutskim djelovanjima da se to dijete ponovno spoji sa svojim do jučer voljenim, a sada – po činu psihičkog zlostavljanja tog djeteta – odbačenim roditeljem.

Ovdje je važno napomenuti jednu vrlo važnu stvar:

Otuđenje djeteta od roditelja se po ovom DSM protokolu ne dijagnosticira kao neki psihički poremećaj djeteta nego kao RELATIONAL PROBLEM djeteta. Tako i glasi službeni naziv prijedloga – Parental Alienation Relational Problem.

To znači da je pojam definiran kao problem koji je djetetu imputiran IZVANA – iz njegovog okruženja ( najčešće njegovog jednog roditelja – roditelja otuđitelja). Pa je to onda problem odnosa djeteta s njegovom okolinom a ne djetetov unutarnji psihički problem, kojim bi dijete onda – iznutra – definiralo svoje odnose – na van – prema svojoj okolini.

Vrlo važna razlika!

KOJA ZNAČAJNA PROMJENA SE TIM PASG PRIJEDLOGOM DEŠAVA?

SLUŽBENO PRIZNANJE POJMA OTUĐENJA DJECE OD RODITELJA OD STRANE SLUŽBENE INSTITUCIJE

Pojam otuđenja djece postao bi službeni pojam priznat od jedne vrlo važne službene institucije pod pravim svojim imenom. Konačno!

PRIZNAVANJE STANDARDIZIRANIH SIMPTOMA I STANDARDIZIRANOG PROTOKOLA DIJAGNOSTIKE OTUĐENJA DJECE OD RODITELJA

Kada postoji službeno priznata dijagnoza onda postoje i simptomi po kojima se dijagnosticira ta pojava kao i standardizirani protokol koji se primjenjuje u dijagnostici. I po tome se i pojava dokazuje – službeno i institucionalno. time bi otuđenje djece od roditelja konačno imalo službeno ujednačene svoje simptome i protokol koji bi morali korisitti SVI stučnjaci na jednak način prilikom dijagnosticiranja ove pojave.

EDUKACIJA I PREVENCIJA

Stavljanjem otuđenja djece od roditelja na listu DSM te takvim službenim prihvaćanjem tog pojma, uvodi se onda i obavezna edukacija za sve stručnjake koji se bave tom temom ( psihologe, psihijatre, liječnike, odvjetnike, suce, socijalne radnike pa sve do struka koje rade u vrtićima i školama ). Što do sada nije bio slučaj. Obaveznim educiranjima o otuđenju djece tijekom studija na fakultetima, obaveznim tečajevima, radionicama, licencama i sl. znanje o otuđenju postaje obavezno i službeno.

Čime se stvara znanje za rano uočavanje problema kao i prevenciju takvih stanja u obiteljima. A u konkretnim slučajevima službeno se prepoznaju prvi znaci otuđenja djeteta u njegovoj obitelji sprječavajući time nastajanje tj. progresiju ka težim i teškim oblicima otuđenja – kada je odbacivanje roditelja puno teže vratiti natrag.

I ne samo to.

Nego efikasna institucionalna zaštita djeteta kao i konkretan efikasan tretman djeteta i obitelji u slučajevima koji već postoje. Vrlo važno!

KAKO MOŽETE VI POMOĆI?

Tako da vi poduprete svojim imenom i prezimenom službeni PASG prijedlog za stavljanje pojma PARENTAL ALIENATION RELATIONAL PROBLEM na američku službenu listu mentalnih stanja stanovništva – DSM.

Dajte svoje ime i prezime službenoj osobi PASGa kao vašu podršku / odobrenje / ( eng.endorsement ) ovom prijedlogu!

( https://parp-dsm.info/provide-an-endorsement/ )

Vaša podrška upućuje se onda ovih dana zajedno sa službenim PASG prijedlogom na razmatranje Američkoj udruzi psihijatara.

( https://parp-dsm.info/dsm-revision-process/ )

Podupirući ovaj američki prijedlog mi podupiremo ne samo onih 4 milijuna američke djece koja su otuđena od svojih roditelja u SADu. Mi podupiremo i milijune otuđene djece u svijetu kao i našu djecu, tu – u Hrvatskoj.

Svima njima mi otvaramo šansu da im u bliskoj budućnosti bude lakše!

Jer jednom kada se napravi ovakav povijesni čin priznanja i olakšanja patnje djece u SADu čitava stvar se – kao domino efekt – širi dalje.

I ostale zemlje stavit će otuđenje djece od roditelja na svoje dijagnostičke liste pa će to učiniti i Hrvatska. Da. Hoće.

Stoga je ovo tek prvi čin! Za sve nas – iz ostalih zemalja!

Time ćemo konačno zaštiti i našu djecu i moći im pomoći – i to odmah – i od početka.

Svi detalji vezano za konkretan prijedlog stavljanja pojma otuđenja djece od roditelja na DSM listu, proceduru, izvore znanja za ovu temu, kao i vrlo kratak video film možete pogledati na web stranici www.parp-dsm.info.

S obzirom da je sve vrlo jednostavno opisano možete u vrlo kratkom vremenu saznati sve što vas interesira. I to ne samo o ovom prijedlogu stavljanja pojma na listu DSM nego općenito o pojmu otuđenja djece od roditelja.

Vrlo jednostavno i vrlo informativno! Bez suvišnih detalja.

Rok za vašu podršku je sada – danas.

Hvala vam.

S poštovanjem,

JR

Jasmina Radulj

Mama & Blogger & članica PASG-a

www.zivotsotudjenomdjecom.hr

www.parentalalienationhealing.com

 

Photo: pexels-pixabay-261719.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.