Moj novi Zoom intervju – dr.Sietske Fran Dijkstra

Moj prvi intervju za moj blog Život s otuđenom djecom bio je s prof.Jennifer Harman koju sam zamolila da govori o otuđenju djece kao jednom od oblika obiteljskog nasilja. Sada sam odlučila otuđenje djece objasniti korak dalje – kroz prisilnu kontrolu partnera u intimnoj vezi partnera.

Moja sljedeća gošća je dr.Sietske Fran Dijkstra.

Tko je dr.Sietske Fran Dijkstra?

Dr.Sietske Fran Dijkstra poznata je svjetska stručnjakinja na području obiteljskog nasilja, partnerskih odnosa te zlostavljanja djece. U svojoj bogatoj trideset i više godišnjoj karijeri bavi se naravno i otuđenjem djece od roditelja.

Ja sam dr.Dijkstra zamolila da ovaj puta govori o temi otuđenja djece kao obiteljskom nasilju kroz model prisilne kontrole kao poluge u toj drami.

Zamolila sam je da ovaj razgovor ne bude previše stručan, nego više iskustveni, što je ona i učinila.

Dr.Dijkstra ima ogromno iskustvo rada direktno s ljudima u nevolji; od skloništa za žene, od domova za djecu i mlade, od dječjih rehabilitacijskih ustanova te ustanova za žrtve obiteljskog nasilja. To je njezino najveće blago i zato je njezino znanje i iskustvo iznimno vrijedno.

Naš razgovor je na kraju bio više opušteni dijalog otuđene mame i stručnjakinje nego samo njezin intervju. I nisam mogla naći bolju osobu koja će prenijeti sve svoje znanje o ovoj temi nego ženu koja direktno radi s odbačenim roditeljima kao coach, koja ih podržava i osnažuje na tako dubok i smisaoni način budeći našu nadu da život ipak ima smisao.

„Zovite me Fran“, rekla je.

O čemu smo dr.Dijkstra i ja razgovarale?

Iako smo razgovarale empirijski o ovoj temi pokušat ću posložiti naš razgovor kroz tematske točke ili poglavlja razgovora. Svaku temu ću naknadno razraditi kao zaseban post/objavu i pokloniti joj dužnu pažnju, razrađujući je u detalje.

Razgovor smo vodile o slijedećem:

OBITELJSKO NASILJE O tome da je otuđenje djece jedan od oblika obiteljskog nasilja.

PRISILNA KONTROLA Da takvo nasilje ide kroz polugu prisilne kontrole.

SPOL Da je prisilna kontrola taktika ponašanja prema bivšem partneru te da spol ovdje ne igra ulogu osim u različitosti izvedbe.

SMANJEN MANEVARSKI PROSTOR Da prisilna kontrola partnera ostavlja malo prostora za manevar kretanja i djelovanja odbačenog partnera te da stručnjacima vrlo teško ponekad mogu opisati modalitete i tehnike te prisilne kontrole, iako ju nekako nevidljivo osjećaju.

TRANSGENERACIJSKI PRIJENOS TRAUME Ako se otuđujući roditelj ne prisili na prestanak takvog ponašanja, djeca koja su u ovoj igri izmanipulirana da budu oružje takve kontrole, dobivaju dojam da je roditelj otuđitelj u pravu i rastu s takvim stavom, prenoseći ga dalje u svoje odnose i intimne veze.

KORUMPIRANOST OBITELJSKOG SUSTAVA Roditelj otuđitelj omogućava djeci da budu iznad svoje generacijske uloge, dodjeljujući im ulogu odrasle i dominantne osobe nad otuđenim roditeljem. Time on korumpira čitav obiteljski sistem, urušavajući sustav generacijski i autoritetno.

INTIMNO PARTNERSKO NASILJE Izuzetno je potrebno shvatiti da je otuđenje djece nasilje i to  intimno partnersko nasilje jednog roditelj protiv drugog jer u protivnom zlostavljani roditelj neće znati što se njemu osobno dešava i posljedično onda što se dešava djeci. Stoga neće znati naći put van ostajući u tom smrznutom emotivnom urušenom stanju.

POVLAČENJE NA REZERVNI POLOŽAJ Ponekad je potrebno da se otuđeni roditelj povuče na „rezervni položaj“ kako bi se pregrupirao u snazi i svom mentalnom zdravlju te ponovno obnovljen vratio se na scenu i ponovno pokušao privući djecu k sebi.

REMOTE CONTROL Shvatiti što se dešava iza scene u toj manipulaciji izrazito je teško jer otuđujući roditelj  upravlja svojom djecom putem nevidljivog daljinskog upravljača( Remote control ) s obzirom na to da im je manipulacijom ugradio program odbacivanja drugog roditelja.

REMOTE CARE No ovome postoji protuteža – Remote care –( Ja bih to prevela Ljubav na daljinu. Nitko ne pozna našu djecu kao mi. I nitko ne može dati našoj djeci tako duboke osjećaje, pažnju i brigu kao mi jer to dolazi iz dubine duše. Naše misli pune ljubavi, koje odašiljemo, naša djeca osjećaju na daljinu. )

EMOTIVNO POVEZIVANJE A NE SAMO FIZIČKO Osim ponovnog fizičkog povezivanja s našom djecom još je bitnije emotivno se povezati s djecom, jer tu vezu otuđujući roditelj želi uništiti.

REAKTIVNOST ODBAČENOG RODITELJA Otuđujući roditelj jako dobro poznaje odbačenog roditelja i to znanje o svakoj njegovoj rani dobro će iskoristiti – djelujući protiv njega baš u tom području. A odbačeni roditelj stoga će u samoobrani i  reagirati.

MENTALNO ZDRAVLJE Njegovo mentalno zdravlje je u takvoj napadajućoj i vrlo manipulativnoj i iskrenutoj situaciji razumljivo ugroženo no nije poremećeno.

POMAGAČI – FLYING MONKEYS Kao pomagače u procesu otuđenja otuđujući roditelj unovačuje sve iz kruga obitelji – rođake, susjede, školu djece, stručnjake… Oni će biti novi napadači na odbačenog roditelja potpuno nesvjesni situacije i manipulacije.

KOMPLEKSNOST SITUACIJE Situacije otuđenja djece od roditelja izuzetno su kompleksne. „You must look wider and deeper in the parental alienation situation“.

Za kraj:

Moja je molba svim stručnjacima, odvjetnicima, sucima da u svakom slučaju otuđenja djeteta od roditelja gledaju širu i dublju sliku obiteljske psihodinamike. To će ih odvesti do pravog odgovora. Površnost i usko gledanje otuđenja djece od roditelja samo kroz prizmu zlostavljanja djeteta neće moći pokazati put do zlostavljača i od koga treba odvojiti dijete u tom terapeutskom postupku.

A što možemo učiniti mi, roditelji?

Nema osobe koja bolje poznaje našu djecu od nas samih. Nema osobe koja bolje može skrbiti za našu djecu od nas samih. Ljubav koju osjećamo za njih i koju im šaljemo, nevidljivo ovako na daljinu, ima najbolji terapeutski učinak na njih, dok smo ovako odvojeni. Svaka naša misao mora ići u tom pravcu ljubavi. Jer HEALING POWER OF LOVE je nevidljiva snaga ozdravljenja naše djece… bez obzira gdje god su oni i gdje god smo mi.

Stoga šaljem ljubav mojim sinovima, gdje god oni sada jesu. Mama vas voli. Puno.

YouTube link na intervju sa dr.Sietske Fran Dijkstra


Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.