Djedovi i bake – ratnici srca

Moje su misli danas sa svim djedovima i bakama koji su kroz svoj život izgubili svoju otuđenu djecu a najvjerojatnije i njihovu djecu, svoje unuke. Upravo slušam američku konferenciju o otuđenju djece od roditelja, najjaču konferenciju na svijetu. Objašnjava kako pomoći sudovima da shvate fenomen otuđenja djece od roditelja. Sva najjača imena svjetskih stručnjaka skupila su se danas ovdje. Dio su moje obitelji, tako ih dobro znam. Znam čime se bave i koliko strastveno pričaju o onome što se nam otuđenim roditeljima događa. Lijepo je znati da oni nekome mogu i osobno pomoći. Jer sanjam ih…za sebe…

No bez obzira na sve to što ja nemam u svome slučaju, za svoju djecu, imam vjere da sve što znam, što slušam i učim u konačnici će me dovesti do njih, do moje djece. I do pravde… i za njih i za mene. Jer otuđenje djece od roditelja obiteljsko je zlostavljanje i zlostavljanje djeteta.

Mislim na svoga tatu. I kako on prije četrdeset godina niti slutio nije, niti sanjao nije sve ove mogućnosti…da bi ga neki odvjetnik na sudu mogao ovako braniti…da ne izgubi svoju kćer. On je ostao zarobljen u svojoj situaciji. Ja nisam. Da li će moja djeca? Prijenos transgeneracijske traume je strašna stvar.

Razmišljam o svim djedovima i bakama koje ovih dana srećem na konferenciji. Kolika je njihova bol velika. Koliko godina, deseteljaća nisu vidjeli svoju djecu. Niti upoznali svoje unuke. I još uvijek ne odustaju. Sjede zajedno s nama današnjim roditeljima, pred kompjuterskim ekranima, i upijaju svaku riječ, kao mogući most prema nekamo. Ni sami ne znaju kuda i gdje. Takva predanost, takva upornost i takva ljubav može biti samo motivacija i insipracija nama ostalima, slijedećoj generaciji, da ne odustajemo. O Eleni, koja organizira konferenciju, sam već pisala.

Noćas, ponovo do kasno, stajati ću u virtualnoj sobi sa svima njima i pričati o našoj djeci. Naše priče su slične jer imaju sve isti uzorak otuđenja. I naša energija se podudara jer je to energija ljubavi. No svejedno skinuti ću kapu i duboko se pokloniti ratnicima srca koji desetljećima po suncu, kiši i snijegu gaze naprijed, kud god misle da moraju ići… jer nikad ne odustaju.

Ljubav nema granice…niti prepreke izdržljivosti.

U znak sjećanja na sve djedove i bake koji nisu  dočekali svoju djecu … niti svoje unuke…

 

Znanstveno istraživanje na temu otuđenja djece od roditelja i njihovih djedova i baka

Photo: pexels-rodnae-productions-5637851.jpg

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.