Kada nas sudovi procjenjuju – kao roditelje – po onome s čime zarađujemo

TELEGRAM: SHARONINA PRIČA O GUBITKU SKRBNIŠTVA NAD SINOM

Da li izbor zanimanja i ono čime se roditelj bavi, kao poslom, utječe na odlučivanje u sudskom procesu oko roditeljske skrbi?

Po onome o čemu se zadnjih par dana piše, u svjetskoj štampi, reklo bi se da – da.

Sharon Stone, poznata svjetska glumica nebrojeno puno filmova, ovih dana javno je progovorila da je između ostalog, na oduzimanje roditeljske skrbi, njoj, za njezino dijete, kumovala činjenica da se sucu nije svidjelo to što je ona glumila u filmu “Basic instinct”. U onoj sceni. Pa je jasno pitao njezinog četverogodišnjaka da li zna da mu mama snima takve, sex filmove.

Moje pitanje odmah je: što jedan četverogodišnjak ima raditi u sudnici, pogotovo u parnici o roditeljskoj skrbi. Samom činjenicom što ga je sudac stavio u tu poziciju već vrši zlostavljanje nad tim djetetom.

A onda još i više – ispitivanjem djeteta na tu temu. Strahota!

Ovaj sudac posebno je prešao sve moguće profesionalne, ljudske i moralne granice postavljajući pitanje djetetu o naravi posla njegove majke. I morao je odmah biti isključen iz tog procesa. Ne po prijavi majke. Nego službeno – po prijavi profesionalnog udruženja tih sudaca kao i samog suda.

pexels-karolina-grabowska-4959755

 

No nije ovo jedini sudac koji komentira ono čime se roditelj bavi.

Na hrvatskoj pravosudnoj sceni, prija par godina, jedna je majka morala opravdavati sebe za to što radi na estradi. Jer je to za ljude van estrade valjda jedan sumnjivi milje. Koji doduše donosi porez i samim time plaću sutkinji koja je predsjedavala tim sudskim procesom. A koja sama nije imala poštovanja prema poreznoj obveznici u tom sudskom procesu koja zarađuje na toj estradi i pridonosi toj sudačkoj plaći.

Moje pitanje je da li suci smiju procjenjivati kvalitetu roditeljske skrbi roditelja na temelju onoga što roditelj radi – kao vrstu posla?

Smiju li?

Ne smiju.

Jer bilo da sam nastavnica, astronautkinja, liječnica, ili računovotkinja to nema veze s mojim djetetom i kakva sam ja majka. Kao što  nema veze niti visina moje plaće, stupanj mog obrazovanja te moja pozicija u firmi. Niti moja eventualna nezaposlenost.

Stručnost, pozicija, novac, karijera, biznis moje su privatne stvari kojima ja upravljam u razvoju svojih životnih potencijala i nemaju veze s time kakva sam ja majka. Jer za jednu mamu nije potrebno niti bitno da ima određenu stručnu spremu niti određenu plaću. Niti da je uopće i ima.

Majčinstvo određuje odnos s djetetom a ne sa šefom.

pexels-karolina-grabowska-4959738

 

Zašto nekim sucima treba ovaj podatak čime se roditelj bavim i kako kotira na tom poslu?

Zato što je to nešto po čemu ti suci onda sebe uspoređuju s tim roditeljem pa da ga onda znaju svrstati po svojoj privatnoj procjeni u odnosu na sebe. Kako bi procijenili odnos snaga u sudnici. Koji samo oni zamišljaju kao takav u svojoj glavi. Jer ovdje se u stvari radi o odnosu moći i nemoći prema stranci u procesu kroz odnos sudaca prema njoj. Po njegovom privatnom nahođenju.

Ovo je nešto o čemu se vrlo često raspravlja u krugovima o otuđenju djece.

I suci nisu jedni u sustavu ovakvih ponašanja i osobnih uvjerenja.

Procjenjivanje druge osobe čisto je ljudska navada. Od pamtivijeka. 

No vođenje sudskog procesa dalje, na tom nivou, rekla bih, neprofesionalna je, nestručna, neetična, nemoralna i na kraju kriminalna radnja.

Zašto?

Jer u fokusu nije odnos roditelj – dijete nego osobna procjena tog suca tog roditelja koji onda po toj svojoj privatnoj procjeni određuje daljnji tijek tog sudskog procesa. I defacto utječe na njegov ishod.

pexels-karolina-grabowska-4959751

 

Stoga naša domaća inačica Sharonine priče, koja glasi „ Nisam im se svidjela“ realna je i vrlo vjerojatna. Svakome.

I nemojte misliti da ćete vi, osobno, biti zaobiđeni u procjenjivanju vas od strane hrvatskog sustava. Pa samim time i ishodom vašeg nekog procesa pred nekim od hrvatskih institucija.

Možda ne glumite u toj Sharoninoj sceni tog njezinog filma ali za neke službenike dovoljno je što niste krotki i ponizni pa da vam napakoste. Ili natovare. A to onda mora biti predmetom nekog drugog procesa dokazivanja, suđenja i svakakvih mogućih ishoda. Pa i takvih da izgubite sebe potpuno u tim procesima iscrpljivanja.

 

 

Photo: Magazine People and Pexels,Karolina Grabowska 

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.