Crna statistika otuđenja djece od roditelja

Prof. Jennifer J.Harman, sa State University of Colorado, radila je u Sjedinjenim Američkim Državama 2016.g. veliko istraživanje o otuđenju djece od roditelja.

Radila je to istraživanje na uzorku od 16.000 ljudi.

Podaci koje je sakupila bili su porazni.

Od 320 milijuna Amerikanaca njih 22 milijuna je bilo izloženo nekom od oblika otuđujućih ponašanja svog partnera. Što znači da su 22 milijuna djece ili možda čak 44 milijuna djece ( jedno ili više djeteta u obitelji ) bilo korišteno kao municija jednog roditelja protiv tog drugog roditelja.

Posljedica je ta da je skoro pa 4 milijuna američke djece umjereno do teže, dakle potpuno otuđeno od svojeg roditelja ( umjereni do težak stupanj otuđenja ).

S time da, kada se je radilo ovo istraživanje, znanje o temi otuđenja i nije bilo tako jako rašireno. Veći dio ispitanika nikad  i nije čula za tu riječ. Kao niti ja te godine.

No situacija se je u zadnjih par godina drastično poboljšala.

Kako?

Od 2016.g do danas, 2022.g. broj službene literature; knjiga, istraživanja, članaka na temu otuđenja djece od roditelja porastao je za gotovo 40% u odnosu na period prije 2016.g. Samo da kažem da se termin otuđenja djece od roditelja intenzivno proučava od sredine 1980.g., od kada je dr.Richard Gardner i skovao taj naziv.

Stoga se može reći da je ova znanost o otuđenju djece mlada ali da je zadnjih 6 godina naprosto eksplodirala u svojoj aktivnosti.

Samo želim da pogledate ovu sliku koju sam preuzela sa stranice Parental Alienation Europe.

Untitled 97

 

Pogledajte brojke. Pogledajte ih.

I samo na trenutak zastanite. I hodu i u mislima.

Da spoznate…

Da jedno takvo otuđeno dijete hoda pored vas, upravo sada kada prelazite zebru na ulici. I da kao takvo, otuđeno, postoji u vašoj ulici, u vašem naselju, u vašem gradu.

Otuđenje djece od roditelja ne događa se nekom drugom. Nego – nekom tvom.

Stoga;

Spoznaj da je otuđenje djece od roditelja – stvarno i da postoji.

Prihvati da je to – to. I da znanost stoji iza potvrde ovoga.

I pomozi… edukacijom sebe, osvješćivanjem drugih, te pozitivnim podržavanjem svih onih zahvaćenih ovom svjetskom pandemijom zvanom otuđenja djece od roditelja.

 

( Istraživanje sa fotografije: Figures are based upon an estimate of 6.3% of the population, taken from “Prevalence of adults who are the targets of parental alienating behaviors and their impact”. Jennifer J. Harman, Sadie Leder-Elderb, Zeynep Biringenc, 2019. )

Photo:

Zahvalna sam Parental Alienation Europe što su ovako jasno uredili ovu fotografiju. Slika govori 1000 riječi.

Prijava na newsletter

Ukoliko želite primati informacije o najnovijim objavama molim prijavite se ispod.

Uspješno ste se prijavili.

Nešto nije uredu. Pokušajte ponovo.